Ennek eredményeként gyulladásos folyamat indulhat be, melynek során antitestek és hisztamin szabadul fel. Ez a folyamat összehúzza a légutak sima izmait, és növeli a hörgők váladékát és duzzanatát. Ennek következtében a háziállatok által okozott asztma számos kellemetlen tünetet okozhat, mint például köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és légszomj. Fontos tudni, hogy ezek a tünetek változatos mértékűek lehetnek, és egyénenként eltérőek. A háziállatok és az asztma közötti kapcsolat megértése az egészségmegőrzés szempontjából kiemelkedő fontosságú lehet.


Ezen túlmenően, a bolhák is jelentős problémát okozhatnak. Egy kutatás szerint majdnem minden negyedik kutya bundájában találni bolhát. A rendszeres ellenőrzés és kezelés elengedhetetlen ezeknek az élősködőknek a kiirtásához.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy kutyák és macskák is hordozhatnak olyan baktériumokat, mint a szalmonella, az E. coli és a Shigella, melyek gyomor-bél fertőzéseket idézhetnek elő.

Az mi és háziállataink egészsége érdekében inkább ne osszuk meg az ágyunkat kedvenceinkkel. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy néhány kutya féltékeny lehet, ha másokkal kell megosztania alvóhelyét, ami akár agresszív viselkedéshez is vezethet. A tiszta és egészséges környezet megőrzése mindannyiunk érdekét szolgálja.