Törékeny köröm:

Rossz minőségű körömlakkok használata is okozhatja ezt a tünetet, de ha ez kizárt, elképzelhető hogy az A- és B-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. Ritkán pajzsmirigy megbetegedés is állhat a háttérben.

Keresztirányú barázdák:

Fertőzéses betegségről vagy – ami még rosszabb – mérgezésről árulkodhatnak. Az általános gyógyászat vérkép alapján állapíthatja meg, mi rejlik mögöttük.

Hosszanti barázdák:

Az ártalmatlan elváltozások közé tartozik. Legtöbbször fogyókúra idején jelentkezik, de többnyire a korral sokasodnak a hosszanti mélyedések.

Mélyedések, apró lyukak:

Hogyha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, gombostűfejnyi lyukak keletkezhetnek. Rendszerint ártalmatlanok. Ha mindkét kézen jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen pikkelysömör vagy körkörös hajhullás kísérőjelenségeként is felléphetnek. Kiválthatja őket továbbá ekcéma; ilyenkor a bőrgyógyász segítségére szorulunk.

Elszíneződések:

A vegyszerek (például a körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka. Ritkábban szívgyengeség is okozhat elszíneződést.

Kanálköröm:

Egyeseknél a körömperemen kanálforma kis vályú képződik. Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani: sok zöldség, aszalt szilva, datolya, lencsefélék, stb.

Óraüvegköröm:

A köröm zsebóra kidomborodó üvegfedelére emlékeztet, többnyire az ujjak utolsó percei is nagyok és kerekek. Egyesek a boltozatos körmöt örökölték, másoknál ellenben szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele.

Fehér foltok:

Hibás szarusodás következményei, részint örökletesek, de kisebb sérülések után is megjelenhetnek. Nagyméretű foltok gyomor-bél megbetegedések, a fehér, szalag alakúak vesebetegségek jelei lehetnek.

Barna szalag:

A körmön keresztülhaladó barna csík vesegyengeség komoly veszélyére utal. Urológus dolga kideríteni, mi a helyzet.