Mi is az az aquafaba?
Az aquafaba latinul "bablevet" jelent. Ez a fehérjében és keményítőben gazdag folyadék képződik a csicseriborsó főzése során, vagy találjuk a konzerv csicseriborsó leveként. Különleges tulajdonsága, hogy konzisztenciája nagyon hasonlít a tojásfehérjéhez. A benne lévő fehérjék és szénhidrátok miatt kiválóan használható tojáshelyettesítőként, különösen vegán receptekben.
Felverve, mint a tojásfehérje
Az aquafaba egyik legmeglepőbb tulajdonsága, hogy felverve hasonló habot képez, mint a tojásfehérje. Három evőkanál aquafaba helyettesít egy tojásfehérjét. A hab tökéletesen alkalmas vegán habcsók, macaron vagy pavlova készítéséhez. A legstabilabb habot akkor kapjuk, ha a folyadékot előbb felére sűrítjük befőzéssel, majd lehűtve használjuk.
Egészségügyi előnyök
Az aquafaba kiváló választás tojásallergiások számára. Alacsony kalóriatartalmú, gyakorlatilag zsírmentes, és tartalmazza a csicseriborsó értékes tápanyagainak egy részét. Gazdag oldható rostokban, amelyek támogatják az egészséges emésztést. A benne lévő növényi fehérjék és ásványi anyagok miatt különösen értékes lehet vegán és vegetáriánus étrendben.
Sütés-főzési felhasználás
A konyhában számos módon hasznosítható. Kiváló kötőanyag húsmentes fasírtokban, burgonyafasírtban. Használhatjuk palacsintatésztában, muffinokban tojás helyettesítésére. Különösen jól működik olyan receptekben, ahol a tojás kötőanyagként vagy térfogatnövelőként szolgál. Majonéz is készíthető belőle, amely állagában és ízében nagyon hasonlít a hagyományos változatra.
Tartósítás és tárolás
Az aquafaba megfelelően tárolva több napig is felhasználható. Hűtőben 4-5 napig, fagyasztva akár 3 hónapig is eltartható. Praktikus megoldás jégkocka formában lefagyasztani - így mindig csak a szükséges mennyiséget kell kiolvasztani. Ha saját főzésű csicseriborsóból nyerjük, érdemes só nélkül főzni, hogy változatosabban felhasználhassuk.
Praktikus tippek a felhasználáshoz
A legjobb eredmény érdekében figyeljünk néhány alapszabályra. A konzerv csicseriborsó leve általában sűrűbb, ezért jobban használható, mint a házi főzésű. Ha magunk főzzük, használjunk kevesebb vizet és hosszabb főzési időt a megfelelő koncentráció eléréséhez. A felveréshez használjunk csipet borkősavat vagy citromlevet - ez stabilabbá teszi a habot, akárcsak a tojásfehérje esetében.
Környezettudatos felhasználás
Az aquafaba használata nem csak egészséges, de környezettudatos megoldás is. Ahelyett, hogy kiöntenénk ezt az értékes folyadékot, hasznosítjuk a konyhában, így csökkentve az élelmiszer-pazarlást. Ez különösen fontos szempont lehet azoknak, akik törekednek a fenntartható életmódra. A csicseriborsó főzőlevének felhasználásával nem csak pénzt spórolhatunk, de ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. Kulcsszavak: aquafaba, csicseriborsó, tojáshelyettesítő, vegán, újrahasznosítás, fenntartható