Az ecet önmagában is értékes alapanyag, de gyógynövényekkel kombinálva igazi csodaszer. Az ecet kiváló oldószer, ami hatékonyan vonja ki a növényi hatóanyagokat, ráadásul tartósítja is azokat. A gyógynövényes ecetek akár egy évig is elállnak, miközben megőrzik a bennük lévő értékes összetevőket. Az almaecet különösen jó választás alapként, mert enyhébb íze van, mint az erősebb borecetnek, és már önmagában is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
Csalánecet - a vasban gazdag csodaelixír
A csalánecet igazi energiabomba, különösen tavaszi fáradtság és vashiány esetén.
Elkészítése:
Egy nagy üvegbe tegyünk 2-3 maréknyi friss, megmosott csalánlevelet. Öntsük fel bio almaecettel úgy, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le az üveget, és tegyük napfényes helyre 2-3 hétre. Időnként rázzuk fel, hogy a hatóanyagok jobban kioldódjanak. A kész ecetet szűrjük le, és tároljuk sötét üvegben, hűvös helyen.
Hatásai:
A csalánecet gazdag vasban, klorofillban és ásványi anyagokban. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért, és segít a vérszegénység leküzdésében.
Használata:
Reggel egy pohár vízbe tegyünk 1-2 teáskanál csalánecetet, és éhgyomorra igyuk meg. Salátaöntetként is kiváló, különösen tavaszi zöldségekkel kombinálva, ahol vasban gazdag összetevőkkel erősítik egymás hatását.
Kakukkfüves ecet - a természetes antibiotikum
A kakukkfű egyik legerősebb természetes antimikrobiális gyógynövényünk, ecettel kombinálva pedig különösen hatékony.
Elkészítése:
Vágjunk össze 3-4 ág friss kakukkfüvet (vagy használjunk 2 evőkanál szárítottat), és tegyük egy üvegbe. Öntsünk rá 500 ml almaecetet. Hagyjuk állni 2-3 hétig, naponta felrázva. Végül szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe. Érdemes hozzáadni 1-2 gerezd fokhagymát és egy kis gyömbért is, így még erősebb lesz az antimikrobiális hatása.
Hatásai:
A kakukkfüves ecet természetes antibiotikum, kiválóan alkalmas légúti fertőzések és húgyúti problémák kezelésére. Erős gyulladáscsökkentő, és segít a nyákoldásban. A kakukkfű timoltartalma természetes fertőtlenítő.
Használata:
Megfázás idején inhaláljunk vele - öntsünk forró vízbe 2 evőkanál kakukkfüves ecetet, és lélegezzük be a párát. Torokfájásra gargalizáljunk vele (1 evőkanál ecet egy pohár langyos vízben). A konyhában kiváló marinád húsokhoz és grillezett zöldségekhez.
Bodzavirág ecet - a bőr és az emésztés barátja
A bodzavirág selymes aromája különleges ízt és számos jótékony hatást kölcsönöz az ecetnek.
Elkészítése:
Gyűjtsünk 10-15 friss bodzavirág ernyőt (forgalmas úttól távol), rázzuk le róluk a bogarakat, de ne mossuk meg. Tegyük egy nagy befőttesüvegbe, és öntsünk rá 1 liter almaecetet. Adjunk hozzá egy bio citrom héját és egy kis mézet az íz kedvéért. Fedjük le, és tegyük napos ablakba 1-2 hétre. A színe gyönyörű aranysárgává változik, és kellemes, virágos illatot áraszt. Ezután szűrjük le.
Hatásai:
A bodzavirág ecet kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést és enyhíti a puffadást. Izzasztó hatása miatt lázcsillapításra is alkalmas. A benne lévő flavonoidok és antioxidánsok segítik a bőr regenerálódását és lassítják az öregedési folyamatokat.
Használata:
Arctonikként használva (1:3 arányban vízzel hígítva) összehúzza a pórusokat és ragyogóvá teszi a bőrt. Méregtelenítő kúraként reggelente egy pohár vízben 1 evőkanálnyit fogyasszunk belőle. A konyhában gyümölcssalátákhoz, halételekhez vagy desszertekhez használjuk - különleges, virágos ízt ad.