A szezámolaj igazi tápanyagbomba. Gazdag E- és B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, különösen kalciumban, vasban és magnéziumban. Tartalmaz szezamint és szesamolint, két egyedülálló antioxidánst, amelyek növelik az olaj stabilitását és egészségügyi értékét. A hidegen sajtolt változat különösen gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és természetes antioxidánsokban.
Az olaj készítése nem ördöngösség
A házi szezámolaj készítése egyszerű, de figyelmet igényel. A magokat először enyhén meg kell pirítani, amíg kellemes illatot árasztanak és aranybarnára színeződnek. A pirítás után hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt magokat őröljük finomra, majd kézi hidegsajtolóval préselve vagy olajpréssel nyerjük ki az olajat. Az első módszer kicsit fárasztóbb, de a tápanyagok szinte érintetlenül megmaradnak, míg a melegen sajtolás során némileg veszít az értékes összetevőkből. Mindkét módszernél nagyon fontos a tiszta, száraz eszközök használata.
Egészségügyi előnyök
A szezámolaj rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár. Segít csökkenteni a koleszterinszintet, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és erősíti az immunrendszert. Az olajban található antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressztől. A szezámolaj gyulladáscsökkentő hatású és segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Külső használat
A szezámolaj kiváló bőr- és hajápoló. Természetes UV-védelmet nyújt, hidratálja a bőrt és segít megelőzni a korai öregedés jeleit. Masszázsolajként használva javítja a vérkeringést és oldja az izomfeszültséget. Az ajurvédikus orvoslásban használt olajhúzogatás során a szezámolaj segít a száj és a fogak egészségének megőrzésében.
Konyhai felhasználás
A szezámolaj sokoldalúan használható a konyhában. Kiváló választás ázsiai ételekhez, wokozott fogásokhoz, de salátaöntetekben és marinádokban is remekül működik. A pirított változat intenzívebb, mogyorós ízt ad az ételeknek. Fontos tudni, hogy magas füstpontja miatt kiválóan alkalmas sütéshez-főzéshez is.
Tárolás és eltarthatóság
A megfelelő tárolás kulcsfontosságú az olaj minőségének megőrzéséhez. Sötét üvegben, hűvös helyen akár 6-8 hónapig is eltartható. Az avasodás elkerülése érdekében mindig tiszta eszközökkel nyúljunk az olajhoz. A házi készítésű olajat érdemes kisebb adagokban készíteni és három hónapon belül felhasználni.