Miért olyan különleges a hajdina?

Bár sokan gabonának hiszik, a hajdina valójában a keserűfűfélék családjába tartozik. Fehérjetartalma magasabb, mint a búzáé, ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag rostokban, B-vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium és a cink. A benne található rutin nevű flavonoid erősíti az érfalakat és segít megelőzni a visszérproblémákat.

A főzés nem nagy tudomány

A hajdina előkészítése egyszerű, de van néhány trükk. Főzés előtt érdemes szárazon megpirítani - ettől mogyorós, karakteres ízt kap. Ezután két és félszeres mennyiségű vízben főzzük, só nélkül. A főzési idő rövid, mindössze 15-20 perc, és akkor tökéletes, amikor még van egy kis harapása, de már nem kemény a belseje. Ha túlfőzzük, könnyen szétesik és pépes lesz.

A csíráztatás sem ördögtől való