Miért olyan különleges a hajdina?
Bár sokan gabonának hiszik, a hajdina valójában a keserűfűfélék családjába tartozik. Fehérjetartalma magasabb, mint a búzáé, ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag rostokban, B-vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium és a cink. A benne található rutin nevű flavonoid erősíti az érfalakat és segít megelőzni a visszérproblémákat.
A főzés nem nagy tudomány
A hajdina előkészítése egyszerű, de van néhány trükk. Főzés előtt érdemes szárazon megpirítani - ettől mogyorós, karakteres ízt kap. Ezután két és félszeres mennyiségű vízben főzzük, só nélkül. A főzési idő rövid, mindössze 15-20 perc, és akkor tökéletes, amikor még van egy kis harapása, de már nem kemény a belseje. Ha túlfőzzük, könnyen szétesik és pépes lesz.
A csíráztatás sem ördögtől való
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- A hajdinaliszt új távlatokat nyit
- A kásától a rizottóig
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.