A fehérmályva minden része értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. Gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és antioxidánsokban, emellett jelentős a pektin-, cseranyag- és C-vitamin-tartalma. A növény gyökerében található nyálkaanyagok különösen értékesek, védőréteget képeznek a nyálkahártyákon. A levelek és virágok gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású vegyületeket tartalmaznak.
Légúti panaszok kezelése
A fehérmályva elsősorban köhögéscsillapítóként ismert. A belőle készült tea enyhíti a torokfájást, csillapítja az irritációt és segít oldani a letapadt váladékot. Különösen hatékony száraz, ingerlő köhögés esetén. A nyálkaanyagok védőbevonatot képeznek a torok és a légutak nyálkahártyáján, így természetes védőpajzsként működnek a további irritációval szemben.
Nyugtatja az emésztőrendszert
A fehérmályva jótékonyan hat az emésztőrendszerre is. Enyhíti a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladását, segít a gyomorégés és a reflux tüneteinek kezelésében. A növény nyálkaanyagai védőréteget képeznek a gyomor falán. A gyökérből készült főzet különösen hatásos lehet gyomorhurut és fekélyes megbetegedések kiegészítő kezelésében.
Bőrápolásra is felhasználhatjuk
Külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló és gyulladáscsökkentő. A fehérmályva-kivonatot tartalmazó krémek és pakolások segítik a problémás, irritált bőr gyógyulását. Különösen hatékony száraz, érzékeny bőr ápolására. A növényből készült borogatás enyhítheti a rovarcsípések, kisebb égési sérülések tüneteit és segíti a sebgyógyulást.
Tea és főzet készítése
A fehérmályva tea készítésénél fontos a megfelelő módszer. A gyökeret hideg vízben kell áztatni 6-8 órán át, majd ezt követően langyosra melegíteni. Ez a módszer biztosítja, hogy a nyálkaanyagok megfelelően kioldódjanak. A levelekből és virágokból készült teát forró vízzel lehet elkészíteni, de csak 10-15 percig hagyjuk ázni.
Elővigyázatosság és ellenjavallatok
Bár a fehérmályva általában biztonságos gyógynövény, néhány dologra érdemes figyelni. A nyálkaanyagok befolyásolhatják más gyógyszerek felszívódását, ezért más készítményektől időben elkülönítve fogyasszuk. Várandósság és szoptatás idején csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk. A túlzott fogyasztás ritkán okozhat enyhe emésztési panaszokat, ezért fontos a mértékletesség.