Március-áprilisban elsősorban a mogyoró, az éger, a ciprusfélék, a kőris és a nyárfa pollenje található a levegőben. A pollenszám mindig magasabb a meleg, száraz, szeles napokon. Ilyenkor célszerű a lakáson belül maradni, különösen kora reggel, késő délután és kora este. Az allergia gyanújával jelentkezők esetén az orvosnak ismernie kell az adott időszakban a környéken előforduló jellemző pollenszemeket, és figyelembe kell venni a pollenszám napszaki ingadozásait is. Vidéken, különösen szántóföldekkel körülvett területeken - napközben a legnagyobb a levegő pollentartalma és estére csökken. Nagyvárosokban ez fordított, inkább az esti órákban mérhető a magasabb pollenszám.

A pollenszemcsék bejutnak az orrba, a torokba, majd ott rátapadnak a kötőhártyára, és kiváltják az allergiás nátha jellemző tüneteit. Az ott található szabad idegvégződések ingerlése okozza az orrviszketést és a tüsszögést, a váladéktermelődés fokozódása az orrfolyást. Az orrdugulást az értágulat és a vértelt erek váltják ki, míg az érfalak áteresztőképességének fokozódása ödémához és az orrdugulás krónikussá válásához vezet. Súlyosabb esetekben a folyamat az alsó légutakra is átterjed, és asztmás tünetek jelentkeznek.

A káros környezeti hatások (pl.: UV sugárzás, levegő- és vízszennyezés, dohányzás, pollen, tartósítószerek, stressz) nagy mennyiségben szabadítanak fel szabadgyököket a szervezetben. Ezek felszaporodva, már jelentős számú egészséges sejtet károsíthatnak, azokba beépülve megakadályozzák természetes védekező-, megújuló hatásmechanizmusát.

Az egészséges immunrendszer könnyebben veszi fel a harcot az allergizáló anyagokkal szemben is. A szabadgyökök nagyfokú jelenléte felborítja az immunrendszer egyensúlyát, túlzott aktivitásukkal allergiás reakciót váltanak ki még a szervezetre egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is (pl.: pollen). A kritikus időszakokban nem csak a nyálkahártya külsőleg történő ápolása fontos, ugyanilyen nagy gondot kell fordítani arra, hogy belsőleg is felkészítsük szervezetünket a védekezésre, vagy a túlzott reakció elkerülésére.

Az allergia hátterében immunrendszeri defektus áll, mely idült gyulladást idéz elő a szervezetben. A gombák allergia esetén úgy tudják hatékonyságukat megmutatni, hogy a gyulladáskészség ne legyen olyan intenzív. Immunrendszer harmonizáló hatásuk van. Egy fajta RENDEZÉST hajtanak végre a szervezetben. Mind a prevenció, mind a kuratív terápia, mind pedig a rehabilitáció szempontjából jelentősek.

Az Allergőr esetében a  kétféle gombában lévő hatóanyagok szinergiában azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat, az allergia esetében két irányból támogatják az immunrendszer működését.

 

https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/naja-forest-allergor-2x100-ml-1207?keyword=allerg%C5%91r

https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/blog/termeszetes-gyogymodok-leguti-allergia-ellen-219