A cukorbetegség, a dohányzás, a rossz vérkeringés, és a túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja a hidegláb-érzetet. Önmagában ez nem egy betegség, de egy olyan tünet, amelyet érdemes pontosan diagnosztizálni.

Milyen betegség okozhat állandó hidegláb-érzetet?

Kóros izzadást, és hidegláb-érzetet okozhat a pajzsmirigy túltengés.

A vérkeringés feladata a megfelelő hőmérséklet fenntartása, azonban, ha a vérkeringés sérül, vagy nem működik megfelelően, akkor a végtagok hidegek lesznek. A testhőmérséklet csökkenése oxigénhiányt okoz a szövetekben.

A magas koleszterinszint következtében kialakult artériás problémák is kiválthatják a hidegláb-érzetet.

A túlzott alkoholfogyasztás következtében különböző érproblémák lépnek fel, a vér nem tud megfelelően eljutni a végtagokhoz, és hideg láb szindróma alakul ki.

A nikotin hatására az erek összehúzódnak, a vér lassabban áramlik a végtagokban, ezért hideggé válnak a lábak. A dohányzás következtében csökkenhet a tüdő kapacitása, és ennek következtében kevesebb oxigén jut el a végtagokig.

A menopauza, vagy a menstruáció ideje alatt a nők vashiánnyal küzdhetnek, ennek következtében kialakulhat a hidegláb-érzet.

A Raynaud-szindróma nevű autoimmun betegség egyik jellemzője az állandóan hideg lábak, a végtagok zsibbadása, és a bőr élettelenné válása.