Hazánk felnőtt lakosságának közel egynegyedének magas a vérnyomása. Ez a kellemetlen tünetek mellett komoly rizikófaktor is, mivel, ha huzamosabb ideig fennáll előidézhet stroke-ot vagy szívinfarktust. Bár a leggyakoribb megoldás, hogy gyógyszerekkel próbáljuk kordában tartani a magas vérnyomást, létezik számos természetes gyógymód is. Ezek többnyire a népgyógyászat hagyományos „orvosságai”, melyeket napjainkban előszeretettel fedeznek fel újra a modern orvostudomány kutatólaboratóriumaiban is.
Aki szereti a finom teákat, annak biztosan ismerősen cseng a hibiszkusz neve, amely nem csak egy gyönyörű virág és zamatos tea-növény, hanem hatékony vérnyomáscsökkentő szer is. 

Az Amerikai Szív Szövetség által 2008 novemberében közzétett jelentése szerint a hibiszkusz tea fogyasztása csökkenti a vérnyomást a hipertóniában szenvedő betegeknél. A kísérlet során a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak.
A hibiszkusz kétszikű zárvatermő, a mályvavirágúak rendjébe és a mályvaformák családjába tartozó nemzetség. Másik neve, a mályvacserje is innen ered. Rendkívül sok, mintegy 200-300 faját különböztetik meg, és világszerte elterjedt dísznövény.
A hibiszkusz akár másfél méter magasra is megnőhet. Levelei nagyok, de legjellegzetesebb része óriási, tölcsért formázó virágai. Ha jól érzi magát nálunk, akkor a hibiszkusz akár egész évben is virágozhat szemünk gyönyörködtetésére, mediterrán hangulatot teremtve.
Magas a fényigénye, és nem fagytűrő, ezért érdemes inkább dézsában tartani, hogy védjük a hidegtől. De szerencsére ezen kívül nem különösebben nehezen kezelhető növény: talajigénye átlagos, akár a szárazabb, homokos talaj is megfelel neki. Ebben az esetben viszont ügyeljünk a rendszeres vízutánpótlásra.

Gyógynövényként a leggyakrabban tea formájában fogyasszuk. Elkészítése egyszerű. 3 dl forró vízhez adj egy púpozott evőkanál szárított hibiszkusz virágot. Hagyd állni 5-7 percig, hogy a teljesen kioldódjanak a hatóanyagok, az aromák és csodálatos színe legyen. Szűrd le a teát és ízesítsd egy kanál mézzel, ha édesen jobban szereted.