Az édesgyökérről legtöbbünknek gyerekkorunk kedvelt édessége a medvecukor jut az eszébe, hiszen ez a növény adja a fekete színű nyalánkság különleges ízét. Az édesgyökér azonban sokkal több, mint édesítőszer. Bár háromszor-négyszer édesebb a cukornál, különlegességét a benne lévő hatóanyagok és az az érdekes tulajdonsága adja, hogy más gyógynövényekkel együtt alkalmazva, felerősíti azok gyógyerejét.
Az ókori görögök az édesgyökeret köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták. A mai kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, májvédő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják. A hüvelyesek családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserű édesgyökér őshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják.
A kínai gyógynövényalapú szerek mintegy a fele tartalmaz édesgyökeret. Európában főleg a gyomorfekély kezelésére használták. Később gyomorvédő hatását is kimutatták. A gyomorfal sejtjeinek élettartamát növeli, serkenti a nyálkaképződést, és antiszeptikus. Főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.
Az édesgyökérből kivont glabridin értékes felfedezésnek bizonyul a diétázók és túlsúlyosak számára. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok szerint ez a hatóanyag képes módosítani a hízásért felelős géneket. Amellett, hogy képes optimalizálni a zsírégetést a szervezetben, megakadályozza a máj elzsírosodását.
A növény hozzákapcsolódva a szervezet ösztrogén receptoraihoz, meg tudja gátolni a menstruáció előtt jelentkező fájdalmat. Ezzel együtt, nem csak a magas ösztrogént szint esetében érdemes alkalmazni az édesgyökeret. Ha kevés a szervezetben az ösztrogén, képes pótolni annak hiányát. Ezért a klimax időszakában hatékony megoldást jelent.
Édesgyökér tea készítése:
Egy edényben felmelegítünk 3 dl liter vizet. Beledobunk egy-két darab édesgyökeret. Lassú tűzön három percig főzzük, majd kivesszük egy szűrővel az édesgyökeret.
A tea melegen vagy hidegen is fogyasztható.
Az édesgyökér tea íze igen „szúrós”, ezért inkább ízesítve fogyasszuk. Amennyiben székrekedésben szenvedünk, válasszuk a mézet, szorulás esetén használjunk xilitet vagy sztíviát. Kiváló bélfertőtlenítő és méregtelenítő, ha szeretnénk kiemelni ezeket a tulajdonságait, a főzethez adjunk pár friss mentalevelet. Az édesgyökér elősegíti a helyes emésztést, megszünteti a túlzott gázképződést, enyhe hashajtó hatású, ezáltal önmagában fogyasztva, a súlyvesztéshez is hozzájárulhat. Tisztítja a májat, és serkenti a működését. Remek vízhajtó, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékoktól. A téli megfázásos időszakban különösen ajánlott, ugyanis nagyszerű hurutoldó. Általános felhasználás esetén, étkezések után (napi három alkalommal), egy csészével igyunk. Kúraszerűen, legfeljebb 3-4 hétig alkalmazzuk, terhesség alatt, vese- vagy májbetegségek esetén az édesgyökér tea nem javasolt. Magas vérnyomásban szenvedők csak mértékkel fogyasszák.