Figyeljünk oda az öntözésre és a tápoldatozásra is, mert a túlöntözött növények hajlamosak megbetegedni. Az egészséges és erős növények ellenállóbbak a betegségekkel szemben és könnyebben átvészelik a téli kihívásokat.
Sajnos, ha egy növény legyengül, gyorsan felbukkanhatnak a kártevők. Gyakran csak akkor vesszük észre a kis "állatkákat" a szobában, amikor már károkat okoztak. Fontos feladatunk az érintett növények azonosítása és elkülönítése a többitől. Általában több növényt is érinthet a probléma, és ez a lakásban nem egyszerű feladat, így minél előbb kezdjük meg a védekezést.Az általános levéltetveket szinte mindenki ismeri
. Ezek a kártevők általában a zöld színű szobanövényeket támadják meg. A levéltetvek ellen lehet védekezni csalánkivonattal, enyhén szappanos vízzel, és korai szakaszban a lemosás is segíthet.

Az üvegházi molytetvek sokkal apróbbak, mindössze 2-3 mm nagyságúak, és felröppennek, ha megmozdítjuk a leveleket. Általában a levelek alján találhatók, és rendkívül gyorsan szaporodnak. Egy anya akár 500 tojást is rakhat le 1-2 nap alatt. A megtámadott leveleken sárga szívásnyomok láthatók, és a levelek elszáradnak, majd lehullanak. Ezek a fehér üvegházi molytetvek magas hőmérsékleten és páratartalomban érzik jól magukat. Megelőzés céljából a növényeket tartsuk hűvösebb és szárazabb helyen. Ha már megjelentek, a védekezést legalább háromszor ismételjük meg 8-10 napos időközönként, mivel nem minden szer hat az tojásokra és a lárvákra.

A fűtött szobákban a leggyakoribb kártevő a takácsatka. Ezek igen apró sárgászöld, vörösesbarna rovarok, és vékony hálókat szőnek a levelek köré, miközben szívogatják azokat az erek mentén. A levelek idővel megsárgulnak és lehullanak. Mivel a takácsatkák a száraz levegőt kedvelik, a növények "bezacskózásával" a kártevők kedvezőtlen környezetet kapnak. A növények néhány napig kibírják ezt a módszert, de a takácsatkák elpusztulnak.