A padovai egyetemen végzett kutatás szerint az eper kis szárrésze nagyon sok hatóanyagot tartalmaz, ezért vétek kidobni!  A szamócalevelet és szárrászét gyógynövényként a népgyógyászat régóta alkalmazza.  Az eperfalevélhez, málnalevélhez és áfonyalevélhez hasonlóan fermentálható is. Teaitalként korlátlan ideig fogyasztható. Különösen gyermekek számára előnyös, mert koffeint nem tartalmaz.

Lássuk mire jó az ilyen eperfőzet:

• Javítja az emésztést - megszünteti a puffadást, az émelygést, és a görcsöket.
• Vízhajtó, a májbetegségekkel, az epeproblémákkal és a magas vérnyomással szemben is hatásos..
• Enyhíti az ízületi panaszokat

A tea készítése:

Forrald fel a vizet, majd a forrásban lévő vízbe 2 percre tedd bele az eperszárakat és leveleket ízlés szerint. Általtános javaslat egy púpozott teáskanál szárrított, vagy két púpozott teáskanál friss, felaprított növényrész 3 dl vízhez.

Ezután fedd le, és hagyd 10 percre állni. Ízlés szerint tehetsz bele mézet, de isteni finom egy-két feldarabölt eperszemmel ízesítve! Hidegen és meleg ins hatásos.