Egy ember minden éjszaka legalább 90 percig, de akár 2 órán át is álmodhat. Egyes álmok olyan élénken élnek bennünk, hogy nehéz eldönteni, valóságosak voltak-e vagy sem. Gyakran ezek a gondolatok és emlékképek rendkívül változatosak.

A szakértők 14 gyakori álomképet azonosítottak, amelyekre igyekeztek magyarázatot, jelentést találni.

1. Amikor valaki követ vagy hajtóvadászat indul ellenünk 
Ez a leggyakrabban említett álom arról tanúskodik, hogy az álmunkban átélt zaklatottság és idegesség olyan erős, hogy az álomkép minden apró részletére emlékszünk. Ennek az álomnak a célja nem az, hogy valaki fizikailag üldözne minket, hanem sokkal inkább arról szól, hogy próbálunk menekülni a problémáink és feladataink elől. Az ilyen álmok arra figyelmeztetnek bennünket, hogy szembenézzünk a valósággal és a kihívásainkkal.

2. Víz
 A víz leggyakrabban az érzelmi állapotunkra és tudatalattinkra utal. Zavaros és viharos víz az érzelmi zűrzavart tükrözheti, míg a nyugodt és csendes víz a lelkünk harmóniáját és békebeli életünket tükrözheti.

3. Járművek és gépek 
Az álomban szereplő járművek, legyen az autó, repülőgép, vonat vagy hajó, az életünk irányát és annak kontrollját jelzik. Megmutatják, mennyire vagyunk képesek irányítani saját sorsunkat és befolyásolni az előttünk álló utat.

4. Emberek és személyek 
A különböző emberek, akik az álmainkban jelennek meg, gyakran összefüggésben vannak az énképünkkel. Ők olyan személyek lehetnek, akiknek a tulajdonságai segítenek nekünk az érvényesülésben és fejlődésben.

5. Iskola és tanterem
Az iskolai környezetben való álmodás gyakran arra utal, hogy vannak olyan megoldatlan dolgok vagy tanulnivalók a múltunkban, amelyekkel foglalkoznunk kell, vagy olyan területek, amelyekben bizonytalanok vagyunk.

6. Leblokkolás 
Az álomban tapasztalt leblokkolás, amikor nem tudunk mozogni vagy csak nagyon lassan haladunk, gyakran arra utal, hogy nem érezzük azt, hogy teljesen mi irányítjuk az életünket, úgy gondoljuk, hogy valaki vagy valami akadályoz minket.

7. Halál 
Bár a halál általában ijesztőnek tűnik az álmainkban, valójában azt szimbolizálja, hogy egy korszak véget ért az életünkben, és eljött az ideje valami újnak.

8. Repülés 
Az álombeli repülés azt jelzi, hogy mennyire érezzük azt, hogy mi irányítjuk saját életünket. Magasan repülni nagy örömmel és szabadságérzettel tölt el, míg a talajhoz közeli suhanás inkább félelmet okozhat, mert úgy érezzük, veszélyben vagyunk.

9. Zuhanás 
Az álombeli zuhanás nem mindig ijesztő. Lassú zuhanás kellemes érzést is okozhat. Azonban ha valahonnan magasból zuhanunk a mélybe, az arra utalhat, hogy nem kontrolláljuk teljesen az életünket, és mások is befolyásolják döntéseinket.

10. Meztelenség 
A meztelenség az álomban gyakran sebezhetőséget jelent, és a testrészektől függően különböző jelentésekkel bírhat.

11. Gyerek 
Az álomban megjelenő gyerek általában valami új kezdetét jelzi, legyen az egy új gondolat, terv vagy munkahelyi lehetőség.

12. Étel 
Az étel leggyakrabban az energiát és a tudást szimbolizálja, valamint kapcsolódik az intellektushoz, az érzelmi állapothoz és spiritualitáshoz.

13. Ház és otthon 
Az álombeli ház és annak berendezése tükrözi az álmodó gondolkodását és életének helyzetét. A pincében tartózkodás gyakran utal arra, hogy az életünkben sok megoldatlan dolog van.

14. Szeretkezés 
Az álomban való szeretkezés gyakran a szexuális életre, vágyakra és az igazi szeretett személyre utalhat.