Fény

Az orchideák, mint a virágzó növények, kedvelik a világos helyet, de a tűző naptól védjük a növényt! A legmegfelelőbb keleti vagy nyugati fekvésű ablak, vagy közvetlenül az ablak mellett álló virágállvány. Déli fekvésű ablakokban az orchideát árnyékolással védeni kell a tűző naptól. Ne forgassuk a növényt, célszerű a cserepet megjelölni és mindig ugyanúgy visszaállítani. Télen a fényszegény időszakban pótmegvilágításra van szüksége az orchideáknak, hogy a virágzáshoz szükséges napi 12 óra fényt biztosítsuk.


Öntözés

A legtöbb orchidea kedveli a magas páratartalmat, de nem tűri a pangó vizet. Az állandó nedvesség a gyökérzet rothadásához vezet.
Átlagos körülmények között elegendő az orchidea cserepét hetente egyszer rövid időre vízbe meríteni, majd lecsöpögtetni. Az orchidea cserepe soha ne álljon vízben! Gyakori hiba a túlöntözés. Ha a levelek elkezdenek zsugorodni, lankadni, a virágok idő előtt lehullanak, ne rögtön vízhiányra gondoljunk. Az ültetőközeg kinézete gyakran megtévesztő, a felületi szárazság mellett a cserép belsejében elegendő a víz, az ismételt öntözés miatt vízben „áll” a növény. Egy egyszerű módszer segít: vékony fapálcikával (fogpiszkáló, hurkapálca) meggyőződhetünk róla, hogy az ültetőközeg közepe is száraz-e már. A szárazságot könnyebben átvészeli az orchidea, mint a túlöntözést.
A víz mennyisége mellett a minőségére is ügyelnünk kell. A csapvíz túl kemény, magas a mésztartalma, az orchideák legtöbbje az esővizet, vagy lágyított csapvizet szereti. A trópusokon az esővíz soha nem hideg, a lakásban se adjunk hideg vizet a trópusokról származó növénynek. Ha nem tudunk esővizet gyűjteni, forraljuk fel a csapvizet, vagy használjunk ioncserélt vizet. Több orchideafajta egy átmeneti száraz időszak után kezdi meg a virágzást.
Táplálás
Az orchideák természetes körülmények között tápanyaghoz jutnak, de a lakásban tartottak számára ezt nekünk kell biztosítanunk. A magas sótartalmú tápok a növény pusztulását okozhatják. Csak az orchideák speciális igényeinek megfelelő tápoldatot használjunk, mint a VITAFLÓRA Orchidea tápoldat. Kéthetente a fürdőbe keverjük be a tápoldatot. A maradék és a lecsepegtetés után összegyűlt vizet virágzó szobai növények öntözéséhez használjuk fel.


Páratartalom

A fűtött, száraz levegőjű szoba valóságos kínzókamra orchideánknak. Lehetőleg párás, de szellős helyen tartsuk a növényt. Rendszeresen, lágy vízzel párásítsunk. A párásításhoz használt vízbe is keverjünk Vitaflóra Orchidea tápoldatot, növényünk levélen keresztül is felveszi a tápanyagokat. A levegő páratartalmát a növény mellé helyezett, vízzel töltött párologtató-tálkákkal növelhetjük, vagy az orchideát lefedetlen akváriumba is állíthatjuk.
Az akvárium az oldalfalai miatt jobban tartja a párát. Az aljára mosott kavicsot vagy műanyag rácsot helyezünk, majd néhány centiméter magasan vízzel feltöltjük. A cserép alja soha sem érhet a vízbe, mivel ilyenkor a gyökerek rothadásnak indulhatnak. Ha több orchideát együtt tartunk, vagy más hasonló igényű növénnyel csoportba rendezzük, a kialakuló mikroklímában kedvezőbb lesz a levegő páratartalma.
Az álló, párás levegő azonban gombafertőzést okozhat, ezért szellőztessünk rendszeresen! Ha más megoldás nincs, egy kis időkapcsolóval ellátott ventillátorral mozgassuk meg a levegőt orchideánk körül. A huzatot azonban kerüljük, különösen a bimbóképződéskor.

www.vitaflora.hu