Semmiképp sem a boltok polcain sorjázó bivalyerős fertőtlenítőszerek valamelyikével essünk neki, ami garantáltan az élet írmagját is kiirtja a kezelt területen. Elmondjuk, miért. Mint annyi minden mást, a koszt is kategorizálhatjuk: léteznek csúnya de „jó” foltok, valamint csúnya és „rossz” szennyeződések.  Az előbbi típusba tartozik például a fűfolt és a sár, utóbbiba az ételmaradék a konyhában, vagy a WC-n éktelenkedő szenny.
A legnagyobb veszélyt tehát nem a kintről behordott sár jelenti, így nem kell tűzzel-vassal küzdeni ellene. Egyszerűen csak el kell tüntetni, fertőtlenítés nélkül.

Elég, ha egészségesen tiszta lesz
Ha behordjuk a sarat a cipőnkkel, ne essünk neki vegyszeres nagyágyúval az előszobának. Felesleges és nem egészséges a teljes fertőtlenítés. Semmilyen egészségügyi problémánk nem származik abból, ha nem fertőtlenítünk. Sőt! Ha valamilyen természetes (öko) felmosó szerrel töröljük át a padlót, akkor teszünk igazán jót a testünknek és a környezetnek is.
Az igazi veszélyforrás a konyha és a WC, de itt sem tanácsos a fertőtlenítőszer használata, ami a egészségünkre, s a környezetre is negatív hatást gyakorolhat. Ha kellő gyakorisággal és gyorsasággal távolítjuk el a szennyeződést, akkor nincs szükség fertőtlenítésre, vegyszeresre meg különösen nem.
Sárfolt kiszedése a ruhából
A legnagyobb bosszúság, ha a ruha sínyli meg a sáros időt. Egy barna sárfolt itt, egy sáros latyakfolt ott. Öröm az ürömben, ha sűrű sárral találkozik a ruha. Ilyenkor csak türelmesen meg kell várnunk, hogy megszáradjon az anyagon a sár, majd határozott mozdulatokkal le kell kefélnünk a sarat az anyagról.
A sáros lé már makacsabb jószág. Ilyenkor halovány esélye sincs annak, hogy száraz állapotban megszabadulhatunk a folttól, más technikát kell bevetni. Ebben az esetben is érdemes megvárni a száradás, és a szenny nagyját lekefélni az anyagról.
Lehetőleg már az első mosás előtt kezeljük a foltot valamilyen természetes hatóanyagú folttisztítóval (van kefés fejű könnyen kezelhető verzió is). Nem elég szimplán bekenni, dolgozzuk jól bele az anyagba.  Hagyjuk a folttisztítót dolgozni pár óráig. Legjobb, ha egész éjszakára „ott felejtjük” a ruhát. Ha a foltkezelésen túl vagyunk, következhet a normál mosási művelet.


Ha a bútor kárpitja vagy a szőnyeg esik áldozatul
A kárpitból való sár kiszedése komplikáltabb egy sima nadrágtisztításhoz képest. Először is távolítsuk el a sár nagyját. (Természetesen szárazon.) Keverjünk el 1 evőkanál kézi mosogatószert két csésze hideg vízben.
Egy szivacs segítségével dörzsöljük a foltot a kárpiton, majd itassuk fel a koszos levet egy tiszta ronggyal. Következhet újra a dörzsölés, majd az itatás. A műveletsorozatot addig kell ismételnünk, amíg meg nem szabadulunk a folttól.
Előfordul, hogy a szőnyeg is beszennyeződik. Ebben az esetben a tennivalónk ugyanaz, mint a kárpittisztításnál – azaz használjunk öko (természetes összetevőkből készült) mosogatószert vízzel keverve.

Rozsda is nehezítheti a dolgodat
Nem ritka az sem, hogy azért nem jön ki a sárfolt, mert vastartalmú a szennyeződés.  De nem kell lemondani a ruháról ekkor sem: úgy kell nekiesni a foltnak, mintha rozsdával állnak szemben.
A rozsda természetes ellenszere a citrom. Facsarjunk ki friss citromból levet, keverjük kicsi sóval. A kapott mix segítségével leszámolhatunk a rozsdával. Végül távolítsuk el az anyagból a foltot szappanos vízzel, majd dobjuk a többi mosni valóhoz a ruhát.

Készíts kavicsos cipőszárítót!
A DIY nagy szerelmesei között nagy népszerűségnek örvend világszerte a kavicsból készült csizma és cipőszárító. Ez a latyakkal, olvadó hóval, lecsorgó vízzel való leszámolás dekoratív és ötletes formája.
Végtelenül egyszerű dologról van szó. Szerezzünk be egy halom dekoratív kavicsot, s hozzá válasszunk egy akkora tálcát, amin kényelmesen elfér a család valamennyi tagjának a lábbelije. Az se árt, ha a tálca, a kavicsok és a berendezés passzolnak egymáshoz. Egyenletesen helyezzük el a kavicsokat a tálcán.
Ha erre tesszük majd a csizmákat, akkor a kavicsokon könnyebben lesznek újra szárazak, és a nedvességet is megtartja a tálca. Időnként érdemes kiszedni a kavicsokat, és átmosni őket.
Ha netán belülről is nedves a lábbeli, akkor újságpapírt kell belerakni, az nagyszerűen gyorsítja a száradást.