Khinkali – a tésztabatyuba főtt leves

 

 


Lényegében egy öklömnyi tésztacsomag, amelyben a húsgombócon kívül leves is van. Speciális módon fogyasztják: megfogják a tészta csúcsát, és óvatosan kiharapják a tésztát. Így megisszák a benne lévő levest. Ezután lehet enni a korianderrel megbolondított húst és a tésztát.

 

 

Ahány ház, annyi hacsapuri

 

 


A hacsapuri (khachapuri) tojással és sajttal töltött tészta, amelynek formáját és töltelékét tekintve sok-sok fajtája van. Nagyon látványos fajtája az, ami rombusz alakú, és a közepére már a kisütést követően egy nyers tojást ütnek.

 

 

Ilyet máshol nem látsz! Kolbászalakú édességek

 

 


Grúziában desszert gyanánt főképp aszalványokat kóstolhatsz. Ajándékba is sokan hozzák a külsőre kolbászra emlékeztető édességet, a csurcskhelát (churchkhela), ami madzagra felfűzött magokat takar, szőlőlébe áztatva.
Ha szereted a gránátalma savanykás ízét, kóstold meg a thlapit, ami leginkább egy terítőre emlékeztet, és szárított gránátalmából készül.

 

 

Mit igyál?
Egyes feltételezések szerint a grúz borok a történelem legrégebbi borai, itt ugyanis már több ezer évvel ezelőtt is készítették az isteni nedűt. A grúz borok különleges ízvilágát az adja, hogy fahordók helyett agyagedényekben érlelődnek. A fehérborok is itatják magukat, ám vörösbort vétek nem kóstolni Grúziában. Az ára sem fog elriasztani senkit!
Világszerte ismert a grúz Borjomi természetes szénsavas ásványvíz. Úgy tör elő a föld mélyéből, hogy  nem kellenek különleges szivattyúk hozzá. A hőmérséklete 38-41 Celsius. Vulkanikus eredetű 1500 éves vízről beszélünk. A vele megegyező nevű területről származik, és a grúz export 10%-át adja.