Az Andok 3000 méternél magasabb lejtőin több mint 4000 éve termelik ezt a retekfélék családjába tartozó különleges növényt. A helybeliek nem csak mint mindennapos táplálékot fogyasztják, hanem gyógynövényként is alkalmazzák.

A helyi törzsek nagy mennyiségű macával fizették adójukat az inka uralkodónak, majd a spanyol hódítás után annak ellenére, hogy a hódítók lenézték a helyi ételeket, ezt örömmel fogadták. Így a leigázott inkák évente több mint 7000 kg maca-t küldtek a spanyol udvar számára.

Hogy miért? Mert a spanyolok Európából hozott állatai nem szaporodtak az Andok magas hegyei között, mígnem a helyiek fel nem hívták a figyelmüket a maca termékenységet fokozó tulajdonságára, mely emberre, állatra egyaránt hat.

Az Andok vidék hagyományos gyógyítói a maca-t emberemlékezet óta használják a termékenység fokozása mellett a nők frigiditásának és a férfiak impotenciájának az enyhítésére. Adaptogén tulajdonságai miatt kiegyensúlyozza a hormonháztartást, felélénkíti a belső szervek működését, erősíti az immunrendszert.

Szabályozza a menstruációs ciklust, enyhíti a klimax tüneteit. De az ízületi gyulladás és a légúti megbetegedések kezelésére is használják.

A népi bölcsességet a modern kor tudományos kutatásai is igazolni látják. Gustavo Gonzalez a perui Cayetano Heredia Egyetem tudósa embereken végzett vizsgálatokkal bizonyította, hogy a maca fogyasztásával a vizsgált férfiak által termelt sperma mennyisége és minősége jelentősen javult és libidójuk is nagyban növekedett.

A maca különlegessége, hogy nem csak a férfiak libidójára hat, hanem a nőkére is. Azon túlmenően Dr. Gloria Chacon de Popivici kutatásai arra mutatnak, hogy a maca alapvetően más módon hat a szervezetre, mint más hormonkezelések. A maca úgy stimulálja a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet, hogy azáltal minden belsőelválasztású mirigy működése jobb lesz. Nem fokozza, hanem rendezi, kiegyensúlyozza a hormontermelő mirigyek működését.

A peruiak a maca-t sok féleképpen fogyasztják. Parázson sütik, főzik, lisztjéből süteményt készítenek, de üdítő italként is felszolgálják.

Európában leginkább porított formában és táplálék-kiegészítőként, kapszula formájában kapható.

A maca hatása

A Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, nagyon gazdag tápanyagokban, valamint energizálókban. Mindezen anyagok természetes állapotukban, szinergikusan hatnak a szervezetre, így nagyban megnövekszik a tápanyagok felszívódása és felhasználása.

 

A maca fontos tápanyagok különleges forrása – olyan mint egy gazdag multivitamin:

• Növeli a mentális és fizikai teljesítőképességet.

• Segít az optimális erőnlét, érzelmek és életerő fenntartásában.

• Segít a természetes szexuális erő és energia fenntartásában.

• Biztosítja a csontok erősségét és egészségét a változó korban.

• Jótékony hatással van a termékenységre.

 

Mint minden gyógynövény, a maca is lassan, fokozatosan fejti ki hatását. Van, aki már 2 hét múlva érzi, de az is előfordulhat, hogy egy hónap is kell hozzá. Az Andokban a maca-t táplálékként fogyasztják, és ők semmilyen mellékhatást nem figyeltek még meg. Azonban, ha pajzsmirigyproblémái vannak, érdemes óvatosnak lenni a macával. Ennek oka, hogy goitrogéneket tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy normál működését.

A maca fogyasztására is igaz az az aranyszabály, hogy konzultájon orvosával, ha terhes vagy szoptat.