Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy csodaszer, csodapirula - amit csak bekapunk és eltűnnek a felesleges kilók a testünkről - nem létezik. Sajnos az egyetlen tartós módszer az elfogyasztott kalóriák csökkentése és a rendszeres testmozgás. 

Minden fejben dől el

A fogyás első lépésének azonban semmi köze sincs a diétához vagy testmozgáshoz. Mint minden más életmódbeli változásnak, ennek is belülről, a dolgok megváltoztatása iránti vágyból kell fakadnia. Sajnos, az emberek ezt a pontot általában akkor érik el, amikor már nagyon nehéz változtatni. Mivel nagyon sokan az evéshez fordulnak, amikor depressziósak, mintha az étel kitölthetné a bensőjükben tátongó űrt, ez gyakran egy olyan körforgás kezdete lehet, amelyet nagyon nehéz megtörni. Ördögi kör, amelyben esznek, amikor levertek, aztán azért levertek, mert megszegték a fogyókúrás fogadalmukat.

Evés helyett kényeztetés

Bár azért kezdtünk bele, hogy jobban érezzük magunkat a testünkben, a fogyókúrát mégis gyakran kényszernek érezzük, hiszen nem ehetünk annyit, amennyi jólesik, és egy elvégzett kemény munka után nem jutalmazhatjuk magunkat rágcsálnivalóval. Ez az a pont, ahol az aromaterápia belép a képbe.
A hangulatjavító olajok megszüntetik a levertség érzést, ezáltal megtörik a negatív érzelmek láncolatát, amelyek a túlzott evéshez és önbecsülés hiányához vezetnek. A fogyókúrázónak néha szüksége van valamire, ami további erőfeszítésekre inspirálja.  Mindig sokkal könnyebb eldönteni, hogy mi jó az embernek, ha egészségesnek és életerősnek érzi magát.
Az étellel szembeni egészséges alternatívaként jelentkezzen be egy aromaterápiás test- vagy arcmasszázsra, ami amellett, hogy kellemes, még a fogyásban is segíti. Mondja el a terapeutának, hogy fogyókúrázik, aki ebben az esetben olyan olajokat is alkalmazni fog, amelyek segítenek a problémás területek fogyasztásában, valamint az olyan problémákon, mint a folyadék-visszatartás, vagy a cellulitisz. Ezután dőljön hátra, és hagyja, hogy más végezze a munkát. A tény, hogy időt fordít saját magára, szintén meg fogja erősíteni azt a meggyőződését, hogy törődik a testével. Többek között ez is hozzájárul az önbecsülés érzéséhez, amely hozzáállás rendkívül fontos a fogyókúrában.

Otthonában pedig vegyen esténként egy illatos fürdőt, hogy megjutalmazza magát a nap végén!

A következő olajok használhatóak erre a célra fürdővízbe vagy masszázsolajba cseppentve:
• Bergamott - hangulatjavító, jó a depresszióra
• Jázmin - belső szépség és belső öröm érzésével tölt el
• Rózsa - felkelti a nőiességet, valamint a könnyedség érzésével tölt el, amely nagyon fontos, mivel az ember hajlamos „nagydarab”-ként gondolni magára, még akkor is, ha csak egy kicsit túlsúlyos
• Ilang-ilang - melegséget, nyugalmat, könnyedséget nyújt 
• Rózsafa - nyugtató, hangulatjavító
• Geránium - segít megtartani a lelki egyensúlyt. A fogyókúrázók gyakran túlzásokba esnek. Gyors eredményeket szeretnének és a legőrültebb diétákra is hajlandóak, csak hogy eredményeket tapasztalhassanak. A geránium segít visszaállítani mind a fizikai, mind a szellemi egyensúlyt.

A fogyókúrát közvetve is segíthetik az illóolajok. Méregtelenítenek, megszüntethetik a túlzott folyadék visszatartást, serkenthetik az emésztést, és a fogyási illetve cellulitisz csíkok ellen is felvehetik a harcot. 

Vizelethajtás és méregtelenítés

A túl sok cukor, alkohol, kávé és gyorsételek nagyban hozzájárulnak a szervezet működésének lelassításához. Az emésztőrendszernek erőlködnie kell, hogy képes legyen lépést tartani a nehéz, ugyanakkor tápanyagban szegény ételekkel. Túlzott alkoholfogyasztás esetén különösen a máj érintett. Mivel a szervezet egyre savasabbá válik, folyadékot tart vissza, próbálva felhígítani ezt a savat, és így a legjobb, amit egy az egészségtelen táplálkozás miatt fellépő folyadék-visszatartásban szenvedő tehet, hogy még több vizet iszik.
Ez így kissé ellentmondásosnak hangzik, és sok ember ezért azt hiszi, hogy ha több vizet iszik, szervezete még többet fog visszatartani, és így inkább vizelethajtó tablettákat szednek. Pedig az igazság az, hogy minél több vizet iszunk, annál jobban működik a szervezetünk, és annál könnyebben elbánik a mérgező anyagokkal, és kiüríti azokat. Mihelyst megszabadult a mérgező anyagoktól, a szervezetnek tovább nem kell visszatartania a folyadékot, mivel kitisztult. Nagyon sok túlsúlyos ember nem iszik eleget, ezáltal akadályozva a szervezet természetes tisztulási folyamatát.
A vizelethajtó és méregtelenítő olajok olyan esetben hasznosak, amikor a szervezetben felgyülemlenek a különböző mérgező anyagok és így képtelen maximális hatékonysággal működni. Ezt előidézheti a hosszabb időn keresztül folytatott egészségtelen táplálkozás és életmód.

Az alábbi olajok kiválóak egy olyan szervezet esetében, amely folyadékot tart vissza, vagy amelynek belső nagytakarításra van szüksége
Ánizskapor - tisztító és vizelethajtó.
Borókafenyő - méregtelenítő, vizelethajtó, jótékony hatással van a megterhelt májra.
Fekete bors - serkentő.
Rozmaring - tisztító, tonizáló, serkentő.
Geránium - vizelethajtó, segít egyensúlyba állítani a szervezetet.
Ciprus - jótékony hatással van a vérkeringésre.

Székrekedés ellen

Bizonyos olajok segítik az emésztőrendszer működését, és rendben tartják a beleket. Azonban nem elég csupán az olajokat használni. Ha ilyen jellegű panaszai vannak, a legjobb megoldás, ha változtat az étrendjén, és ehhez kikéri egy táplálkozásterapeuta tanácsát. Mihelyst belefogott egy programba, az olajok sokat segítenek a szervezet egyensúlyának helyreállításában.
A székrekedés legjobb ellenszere egnövelni a folyadékbevitelt és rendszeresen mozogni!
Gondosan meg kell vizsgálni az étrendet is, hogy nincs-e benne valami olyan étel, amely a panaszt okozhatja. Ilyen esetekben általában a több rostos étel, friss gyümölcs és kevesebb vörös hús fogyasztását ajánlják.
Olajok alkalmazása masszázs vagy illatos fürdő formájában, amelyek visszaállítják a belek normális működését. A székrekedés megszüntetésére ajánlott olajok: ánizskapor, fekete bors, majoránna, gyömbér, rozmaring.

Így győzzük le a cellulitiszt

Cellulitisznek nevezzük a csípőn, combokon, fenéken és néha a felkaron felhalmozódott zsírpárnát. A bőr rücskössé, egyenetlenné válik, amely hasonlít a narancs héjához. Bár gyakran örökletes, a fő okai a hormonális változások, keringési elégtelenség, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a cukor, az alkohol, a stressz, és a testmozgás hiánya.
Az aromaterápia ugyan ebben az esetben is hasznos, mint minden, a túlsúllyal kapcsolatos panasz esetében, de az élet csaknem minden területén változtatásra van szükség.
Készítse el a saját cellulitisz keverékét, és minden este, elalvás előtt dörzsölje be az érintett területet. Egyszerre hármat használjon a következő olajok közül: ciprus, rozmaring, ánizskapor, fekete bors, citrom, borókafenyő, geránium vagy cédrus, hordozóolajjal hígítva. Cseppentsen 10 cseppet 20 ml hordozóolajba.
Hetente egyszer használjon meleg borogatást, amelyet előzőleg a fent említett olajokkal itatott át. Terítse a borogatást a problémás területre, majd csavarja be meleg törülközőkkel, ezáltal segítve az olaj felszívódását és fokozva méregtelenítő hatását.
A cellulitisz nem egy hét alatt alakul ki, és eltűnni sem fog egy hét alatt, azonban ha rendszeresen alkalmazza a fent leírt módszereket, hat héten belül a bőre egészen biztosan jelentős változáson fog keresztülmenni. Ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon a narancsbőrtől, ezeket a lépéseket az élete részévé kell tennie.

Fogyási csíkok ellen

Állítólag, ha egyszer a csíkok megjelentek, nagyon nehéz megszabadulni tőlük, bár idővel halványabbá válnak. Ebben az esetben az egyetlen dolog, amit tenni lehet, javítani a bőr állapotát és rugalmasságát. 
Ezt szem előtt tartva a megelőzés a második legjobb megoldás. Ha fogyókúrába kezd és több kilót szándékozik leadni, akkor az a leghelyesebb, ha azonnal elkezdi használni az olajokat, megakadályozandó a fogyási csíkok kialakulását. Ne várja meg, amíg lemennek a felesleges kilók.
Az erre a célra leghatékonyabb olajok a mandarin és a narancsvirág. Esténként lefekvés előtt használja őket olajjal vagy testápolóval hígítva.