A tavasz egyet jelent a megtisztulással, megújulással. Az otthonunkban ezidőtájt menetrend szerint megtörténik a tavaszi nagytakarítás, de a testünkről se feledkezzünk meg ilyenkor! Szervezetünk is igényli az alapos tisztítást a hosszú tél után. Az alábbiakban ehhez adunk egy kis segítséget, természetes, tiszta, méregtelenítő, salaktalanító gyógytea receptek formájában.

Böjtös tea

A böjtös tea olyan keverék, amit különösen ajánlunk bármely gyógydiétához. Mivel koplaláskor a vérnyomás és a vérkeringés sokszor átmenetileg kissé labilissá válik, a keverékhez galagonyát adtunk, hogy kiegyenlítsük ezt a hatást. Ebből a teából naponta öt csészével kell fogyasztani.

Hozzávalók:

galagonyalevél virággal 21g
csalánlevél 19g
zsurló 18g
feketeszeder-levél 16g
máriatövismag 13g
aranyvessző 11g
búzavirágszirom 2g

Karcsúsító tea

Fogyókúrázók számára speciális teát ajánlunk, amely kísérőként minden súlycsökkentő diétával kombinálható. Nagymértékben és természetes módon mentesíti a szervezetet a víztől, anélkül, hogy a legkevésbé ártana neki, ami kémiai készítmények esetében gyakran előfordul. Különösen akkor, ha a fogyni vágyók visszaélnek a használatukkal.

Ez a tea nem fogyókúrás csodaszer. Nem lehet megkerülni azt a pszichológiai tényt, hogy a test csak akkor bontja le a lerakódott zsírfölöslegét, ha kevesebb táplálékot vesz fel, mint amennyit felhasznál. 


Akik személyes vagy egészségügyi okokból szeretnének súlyfölöslegüktől megszabadulni, azok számára elengedhetetlen, hogy a szervezetüknek segítsenek abban, hogy az ne csak a felhalmozott zsírsejttömegeket, hanem a bennük lerakódott mérgeket és anyagcsere-salakanyagokat is lebonthassa és kiválaszthassa. Óvatos, ám hatékony, állandó serkentés nélkül a renyhévé vált anyagcsere nem képes ezt a munkát elvégezni.
Közismert, hogy a fogyókúra sikere lényegében attól függ, sikerül-e a szervezet általános megtisztítását, áthangolását és felélénkítését és ezzel pszichikai fellendítését is elérni.
Ebből a teakeverékből is naponta öt csészényi fogyasztandó.

Hozzávalók:

nyírfalevél 20g
málnalevél 20g
kökényvirág 15g
iglicegyökér 15g
articsóka 10g
aranyvessző 10g
csipkebogyó 5g
körömvirágszirom 5g

Vértisztító tea

A következő tea mindazok számára ideális, akik kötelességüknek érzik szervezetük állandó tisztítását. Ez a pompás tavaszi tea különösen akkor hatásos és jóízű, ha friss gyógynövényekből állítjuk össze.
Mindhárom teakeverék fogyasztásánál  ügyelni kell arra, hogy nem alkalmasak elégtelen szív- vagy veseműködés következtében létrejött ödéma elmulasztására. tanácsos fogyasztásuk előtt orvosunkkal is konzultálni.
Adagolása: 3-5 csésze naponta.

Hozzávalók:

gyermekláncfű (gyökér és levelek) 26g
málnalevél 21g
csalánlevél 19g
nyírfalevél 18g
bodzavirág 13g
körömvirágszirom 2g
búzavirágszirom 1g

Bőrbetegségek elleni tea

A tisztátalan bőr is a vértisztítás javallati körébe tartozik. Ismeretes, hogy intenzív kölcsönhatás van egyfelől a vesék, másfelől a bőr és a nyálkahártyák között. A tisztátalan bőrnek és a krónikus bőrbetegségeknek belső okai vannak, és a külsőleg használt kenőcsök révén legfeljebb enyhíthetők, de nem gyógyíthatók. A bőrmegbetegedés önmagában az anyagcsere kóros állapotának szimptómájaként fogható fel, és gyakran gyógyul a kiválasztó szervek – máj és vesék – serkentése révén.

Hozzávalók: 
csalánlevél 15g
zsurló 15g
aranyvessző 15g
gyermekláncfű (gyökér és levelek) 15g
fehér árvacsalán virága 10g
réti legyezőfű 10g
közönséges galaj 10g
csipkebogyó 5g
körömvirágszirom 5g

Pattanás elleni tea

Ha több héten keresztül napi két-három csészével isznak e teából, bőrük állapota szemmel láthatóan javulni fog. 
A bőrbetegségek és a bőrképződés zavarainak legtöbb esetében lényeges javulás érhető el, ha táplálkozásunkat létfontosságú friss növény- és gyümölcsfogyasztásra állítjuk át, vagy ha hosszú ideig vértisztító kúrát tartunk. Önmagában a külső kezelések csak a tüneteket enyhítik.

Hozzávalók
palástfű 40g
fehér árvacsalán virága 30g
vadárvácska 30g