A hallóidegeket élénkítő gyakorlat az ún. „mennyei dobszó” gyakorlata. Ehhez helyezzük a két kezünket az azonos oldali fülekre úgy, hogy a füleket előrehajlítjuk a középső, a gyűrűs és a kisujjal rászorítva a fejre. A mutatóujjat a középső ujjon megpattintva apró ütést gyakorolunk a fül mögötti csontos területre (belső fül). Minél „fémesebb”, tisztább a hang, annál egészségesebb ez a terület. Ez a gyakorlat hozzájárul az idegrendszer és a fül élénkítéséhez, egyensúlyba hozva a fül energiáját.
A hallásjavító légzőgyakorlat ébredés után, reggel végzendő, minél fesztelenebb testtel igyekezzünk végrehajtani. A testsúly a talppárnákon nyugszik, semmiképpen sem a sarkon. A belégzés során lassan lábujjhegyre emelkedve a sarkak eltávolodnak a talajtól. 1 másodperc szünet után a kilégzéssel egybekötve engedjük vissza magunkat az alaphelyzetbe, majd újabb 1 másodperc elteltével lélegezzünk be és emelkedjünk el a talajtól. A be- és a kilégzés 7-7 másodpercig tartson. Belégzés közben az oldalunk mellett nyugvó kezünk kézujjait lassan, folyamatosan szorítsuk ökölbe, a kilégzés alatt pedig engedjük ki. Az izmokat semmiképpen sem szabad feszíteni, nagyon lényeges a test lazasága. A gyakorlatot (ha már megfelelően elsajátítottuk) naponta 3 percig végezzük. Ez a speciális légzőgyakorlat helyreállítja a lábak egészséges állapotát, kifejezetten jótékony hatást gyakorolva a hallásra, mivel a lábak állapota és a hallás szoros összefüggésben vannak egymással.
A fülgyertyázás is jótékony hatással van a hallásra, de a látásra is! Mivel a fülproblémák egyik hajlamosító tényezője a melléküregek nem megfelelő állapota, így a fülgyertya használata ebben is segítség lehet. Hatására tisztul a homloküreg és az arcüreg. Mindenkinek ajánlott ez a gyógymód, akinek volt homloküreg- vagy arcüreggyulladása, és azt gyógyszerrel kezelték. Az üregek gyulladásos folyamatai után maradhattak lerakódások, ezek távozását is elősegíti a fülgyertyázás.

Az alábbi videó segítségével könnyedén elsajátíthatóak az egyszerű hallásjavító gyakorlatok: