A hazai lakosság túlnyomó többsége közműves ivóvizet iszik, viszont a szennyvízelvezetés és pláne a szennyvíztisztító telepek nagyon kevés szennyezőanyagot képesek kiszűrni.  A szennyvíz vagy nyersen, vagy „tisztítás” után a természetes vizekbe kerül, amelyből újra ivóvíz lesz. Csökkenti a szennyező hatást, hogy hazánkban a csapvíz mintegy 50%-át a mélyebb védett rétegekből nyerik, így elméletileg és egyes vizsgálatok szerint a gyógyszer és hormonszennyezettség legfeljebb nanogrammban mérhető.
A csapvízben azonban bőven találhatunk milligrammban mérhető egészségügyi kockázatot jelentő anyagokat is. Íme, nagyon röviden összefoglalva:
Oldott szabad aktív klór 0,2-0,3 mg/liter, ami a vízben lévő organikus anyagokkal további mérgező anyagokat az úgynevezett trihalometánokat alkot. Határérték feletti megjelenése az ivóvízben okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de felelős lehet daganatos betegségek és egyes allergiás kórképek (asztma, pollenallergia) kialakulásában is. Megengedett határértéke a csapvízben 0,05 mg/l, így kifejezetten hasznos, ha a klórral együtt ki tudjuk szűrni.  Szemmel láthatóak a vízben zavarosságot okozó részecskék is, pl. vas- oxid-hidrát, algák, homok, agyag. Ettől kisebbeket már nem látjuk, így a baktériumokat, vörös vérsejteket, aktív szénpor szemcséit, lisztport, virágport, festékanyagokat, spórákat, azbeszt port, füstmaradványokat és nagyon sok más anyagot, mint a fehérjék, vírusok, endotoxinok, egyes kolloidok és emulziók. A 0,01 mikronos méretek alatt találhatjuk a rovarirtó-növényvédő szereket, gyógyszer maradványokat, különböző molekuláris anyagokat, mint a már említett klór-organikus molekulákat (trihalometánokat), nitrát, cianid, ammónium ionokat, fémionokat (arzén, higany, króm, ólom, urán, mangán… stb).
Sokan nem isszák meg a csapvizet, és egészségesebb megoldásnak gondolják a palackozott vizek vásárlását. Ezzel a gyártók is tisztában vannak, és minden évben hatalmas profitokat zsebelnek be, és nem törődnek azzal, hogy környezetünk tönkremegy a rengeteg műanyag szeméttől. Egyik cikkünkben kiszámoltuk, hogy átlagos 4 tagú családnak 5 év alatt kb. 650.000 Ft-al kerül többe palackozott ásványvizet fogyasztania, mintha a csapvizet inna, és kb. 400.000 forinttal költenek többet, mintha lenne egy jó minőségű víztisztító berendezésük, amiben évente szűrőt is cserélnek.
Magyarországon sok családnak okoz gondot egy közepes áru, de jó minőségű víztisztító berendezés megvétele, főleg azoknak, akik egyedülállóak. Természetesen számukra is van megoldás, mivel kisebb méretű vízszűrő berendezéseket (pl. kancsó, csapra csatlakoztatható vízszűrő), már elérhető áron lehet megvásárolni.  Egy ilyen szűrővel valóban tiszta, jó minőségű és olcsó ivóvízhez juthatunk.
Miközben fontos dolgokra nem szánunk elég pénzt – más területeken hajlamosak vagyunk meggondolatlanul költekezni.  Az ünnepek közeledtével ez hatványozottan igaz. Sokszor okoz fejtörést, hogy mit vegyünk szeretteinknek. Még egy pulóver, még egy fülbevaló, még egy ing? Tényleg szükségünk van rá? Érdemes átgondolni, hogy mennyit ér az egészségünk, és mire költsük el spórolt pénzünket, arról nem is beszélve, hogy összefogással könnyebben tudunk értékesebb, és hasznos ajándékot vásárolni.  Saját tapasztalatom szerint az ilyen jól megválasztott ajándék mindig örömöt okoz, ráadásul egész évben hasznát veszi a család.

Ehhez most év vége felé szeretnék én is hozzájárulni, fogadják Tőlem szeretettel.

Jancsik Péter

GeoMag Water KFT.
Tel: 06 20 447 1677
Mail: info@piviztisztito.hu