Ez azért van, mert a só hatására a szervezeted megtartja a vizet, és ezzel extra nyomást gyakorol az érfalakra. Egy új kutatás azonban most kimutatta, hogy egy kulcsfontosságú ásványi anyag - a kálium - fogyasztása szintén fontos lehet a vérnyomás kezelésében.
A magas káliumtartalom a teljes értékű élelmiszerekben található meg, és ez az egyik oka annak, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek olyan jót tesznek az emberi szervezetnek - mondták a George Institute for Global Health kutatói.


Az élelmiszer-feldolgozás során általában csökkentik a kálium mennyiségét a termékekben, és gyakran nátriummal - egy olcsóbb összetevővel - helyettesítik azt. A kutatás vezető szerzője, Dr. Liping Huang, a George Intézet kutatója elmondta, hogy már régóta ismert, hogy a nátrium és a kálium fogyasztása hogyan befolyásolja a vérnyomást.
A káliummal dúsított sóhelyettesítőkkel kapcsolatos legújabb vizsgálat azonban rávilágított arra, hogy a káliumbevitel növelése döntő fontosságú lehet a magas vérnyomás kezelésében.
A magas nátriumbevitel és az alacsony káliumbevitel széles körben elterjedt, és mindkettő összefügg a magas vérnyomással, valamint a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás nagyobb kockázatával - magyarázta a tanulmány vezetője.
Dr. Huang elmondta, hogy a magas vérnyomással élők száma az elmúlt 30 évben megduplázódott, azaz körülbelül 1,3 milliárdra emelkedett, és percenként körülbelül 20 ember halálát okozza.

Melyek a leginkább javasolt ételek?

A kutatók által ajánlott magas káliumtartalmú élelmiszerek között zöldségek, gyümölcsök a és hüvelyesek is találhatók. Ezek közül a hat legjelentősebb:
• hüvelyesek - beleértve ebbe a babot és a lencsét is,
• diófélék - például kesudió, földimogyoró és pisztácia,
• zöld leveles zöldségek - mint a kelkáposzta, a spenót és a mángold,
• banán,
• kiwi,
• datolya.