Szemünket hosszabban erőltetve hamar érezzük fáradását, különösen korunk előrehaladtával. Gyengül benne a vérkeringés, hibásodik az éleslátás helyének, a makulának a fizikai állapota. Régen tudjuk, hogy érdemes sárgarépát fogyasztani szemvédelemre, de a tudomány folyamatosan fedezi fel a szem további naponta fontos „ennivalóit”.  Az antioxidáns A-, C- és E-vitaminok a környezeti  oxidativ gyökökkel szemben védenek, a cink, a réz és a szelén nyomelemek a szem számos enzimjének működéséhez nélkülözhetetlenek. Hiányuk a szem gyengüléséhez vezet.Már 35 éves kortól! A makula öregedése, elváltozása, a látás romlása már 35 éves korban elkezdődik. Természetes védőanyagai a lutein és a zeaxantin védik a káros fénysugaraktól, ezért fontos ezeknek a tápanyagoknak a szinten tartása. Szinte kizárt azonban, hogy egyes zöld salátákból ehhez eleget tudjunk fogyasztani, ezért étrend-kiegészítőkkel való pótlásuk időskori szembetegségek (pl. makuladegeneráció) esetén különösen ajánlott.

A szem tápanyagainak napi pótlása

A hatalmas betegszámú amerikai AREDS és LAST orvosi vizsgálatok szerint a naponta pótolt vitaminok, a fenti nyomelemek és a lutein kombinációja a makula öregedését sikeresen lassíthatja. A kutatások rámutattak arra is, hogy a fekete áfonya antocianinjai a szem fáradását és természetes öregedési folyamatait lassítják, védik a makula hajszálereinek épségét, a mikrocirkulációt, valamint a szemlencse tisztaságát.

Nemrégiben kiderítették, hogy a retina egyik alap építőeleme a DHA omega-3 zsírsav, amely fontos a látásmembrán működésében, a színek látásában, csökkenti az időskori makula-degeneráció előrehaladásának veszélyét is.

Az emberi  szervezet a vitaminokat, mikrotápanyagokat és a DHA-t nem képes előállítani, így étkezéssel és táplálékkiegészítőkkel kell pótolnunk!Prof. Dr. Ősapay György