Ha a pajzsmirigyproblémákat nem ismerik fel időben, és nem kezelik megfelelően, komolyabb problémává válhatnak. Sokan sajnos nem fordulnak orvoshoz, még a tipikus tünetek megjelenésekor sem, mert más egészségügyi problémának tulajdonítják a panaszokat. Ebben az esetben segítség lehet a következő egyszerű teszt, amit elvégezhetsz otthon. Mindössze egy hőmérőre van hozzá szükséged.

Először is, győződj meg róla, hogy a hőmérő higanyszála nem mutat magasabb hőmérsékletet, mint 35 Celsius fok. Ha digitális hőmérőt használsz, nem szükséges rázogatni.
Tartsd a hőmérőt az éjjeliszekrényed mellett, és másnap reggel, amint felkelsz, az első dolgod legyen a hőmérséklet mérésére (ügyelj rá, hogy ne érintkezzen ruhával). Tartsd a hőmérőt a hónaljad alatt 10 percig, majd jegyezd fel az eredményt.

36,5-36,8 °C közötti hőmérséklet:  A pajzsmirigyed normálisan működik.
36,5 °C-nél alacsonyabb hőmérséklet: A pajzsmirigyed lassabban működik, mint kellene. Ebben az esetben tapasztalhatsz olyan tüneteket, mint depresszió, erőtlenség, fáradtság, fokozott fertőzésérzékenység, krónikus fejfájás, nehézség a koncentrációban, memóriaromlás és hajhullás.
36,8 °C-nál magasabb hőmérséklet: A pajzsmirigyed túlműködik, vagy fertőzés van a szervezetedben.

Eltérés esetén érdemes kivizsgáltatni magunkat orvosunkkal!