Palackcsapda
A rovarcsapda elkészítése: vágjunk ketté egy PET palackot. Az alsó felébe töltsünk 2 dl vizet, 5 dkg barna cukrot (ha nincs, fehéret is használhatunk) és 1 gramm szárított élesztőt. Az egészet keverjük jól össze. Tegyük bele az alsó részbe fejjel lefele fordítva a flakon felső részét is, majd egy széles ragasztószalaggal tekerjük körbe, hogy a két palackrész egyben maradjon.
Az édes keverék odavonzza a szúnyogokat, és a keletkezett szén-dioxid elpusztítja őket.


TIPP: Készítsünk a csapdából minél többet, így a kert, udvar, terasz bármelyik területére elhelyezhetjük.

Riassz vanília illattal!
TUDTAD? A szúnyogok nem bírják elviselni a vanília illatot!
Vagyis, ha minden szobába, konyhába fürdőszobába kiteszel egy zacskó vaníliás cukrot, távol tarthatod a szúnyogokat.
Hasonló eredményeket lehet produkálni a szegfűszeggel is az intenzívebb illat kedvéért összetörve és tüllzacskóba felakasztva. Továbbá a narancsillatra is hasonlóképpen reagálnak a szunyogok. A szegfűszeget narancsba szúrva fokozható az eredmény. A fenti illatú illóolajok párologtatása is igen hatásos.
Ha egy vanília rudat beáztatunk egy pohár vízbe, majd ezt párologtatjuk el a szobában szintén hatásos. Ezt az oldatot a test szabad felületeire is spriccelhetjük, így akár egy esti kerti partin is elkerülnek a szúnyogok.

Fűszerkerti szúnyogriasztók:
Az élő fűszernövények közül az alábbiak illatát utálják a szúnyogok: Citromfű, Borsmenta, Kamilla, Levendula, Rozmaring, Bazsalikom, Oregáno, Babér.