Amennyiben nem kívánunk télen lemondani a saját termesztésű fűszernövényeink aromájáról, a téli készletet már vetéskor és ültetéskor tanácsos betervezni. Önmagában már az is megéri, ha csak kis mennyiséget tartósítunk.
Így szedünk szakszerűen
Amíg még nagyon fiatalok a fűszernövények, addig kíméljük őket. Szednünk csak akkor szabad belőlük, ha már bőven van levelük.
Mire ügyeljünk a szedéskor?
A fűszernövények nagyon óvatos szedést kívánnak. Ez érvényes a friss felhasználásra és különösen akkor, ha a termést tartósítani szeretnénk. A leveleket és hajtásokat éles ollóval vagy késsel vágjuk le. A leszedett termést ne hagyjuk állni - azonnal dolgozzuk fel.
Tanácsok a szedéshez:
• Egy fűszernövényről sohase vágjuk le az összes hajtást. Kivételek: a kerti zsázsa és a turbolya, ezeknek nem kell újra nőniük.
• A metélőhagymából mindig csak a csövecskék felét vágjuk le.
• A bazsalikomot, a csombort vagy a majoránnát a talaj felett mintegy 10 cm-el vágjuk le, így ismét újra kihajtanak és elágazódnak.
• A nagyobb fűszernövényeknél, mint a tárkony, a borágó, a lestyán vagy a borsosmenta, mindig csak a legfelső fiatal levelű hajtásokat vágjuk le. A vágási helyek alatt új hajtások képződnek, új levelekkel.
• Az évelő fűszernövényeknél, mint a szurokfű, a citromfű vagy a borsosmenta, néhány hajtást mindig tövig vágjunk le, akkor új hajtások fejlődnek, zsenge aromás levelekkel.
• A kerti zsályánál, a kakukkfűnél, a rozmaringnál sohase vágjunk le többet, mint a hajtások hosszának 1/3-a.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- A szedés időpontja
- Néhány tanács:
- Hogyan tartósíthatjuk a fűszernövényeket?
- A fűszernövények előkészítése tartósítására
- Fűszernövények szárítása
- Fűszernövények fagyasztása
- Fűszernövények tartósítása ecetben, olajban
- Fűszernövények besózása:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- A szedés időpontja
- Néhány tanács:
- Hogyan tartósíthatjuk a fűszernövényeket?
- A fűszernövények előkészítése tartósítására
- Fűszernövények szárítása
- Fűszernövények fagyasztása
- Fűszernövények tartósítása ecetben, olajban
- Fűszernövények besózása:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.