A vágott virágok művészi szépségüket és frissességüket hosszú időn át megőrizhetik, ha megfelelően ápoljuk őket. 
Fontos már a virágok levágásakor is: a vágás lehetőleg ferde legyen, hogy a szár nagyobb felületen szívja fel a vizet. Az ág alatti leveleket távolítsuk el a vízbe kerülő részről, kivéve a rózsák tüskéit.

A legjobb, ha virágokat meleg, körülbelül 35-40 Celsius fokos vízbe helyezzük. Viszont, a hagymás növények, mint a nárcisz, tulipán és kardvirág, jobban érzik magukat hűvösebb vízben.

Amikor a vázába vizet töltünk, egy liter meleg vízben feloldhatunk 3 evőkanál kristálycukrot és 2 evőkanál ecetet. A virágok szárának körülbelül 7-10 centiméterrel kell a vízben lógnia. Emellett fontos legalább 2-3 naponta cserélni a vizet.

Néhányan a sima vízhez szénsavas üdítőt raknak - mintegy negyed pohár üdítő egy liter csapvízhez.Mások az 1 liter víz, 3 csepp fehérítő és 1 teáskanál cukor elegyére esküsznek.

Ha a vízben baktériumokra szeretnénk hatni, akkor néhány csepp vodka vagy más tiszta, erős alkohol, valamint 1 teáskanál cukor lehet a megoldás. Ebben az esetben is érdemes 2 naponta cserélni a vizet, és mindig hozzáadni az említett két alkotóelemet.