Ha nyilvános WC-t használunk, automatikusan leterítjük az ülőkét – vagy inkább nem is ülünk rá, nehogy elkapjunk valamilyen fertőzést. Viszont kevesen gondolnak arra, hogy a legtöbb kórokozó a WC csésze belsejéből „támad”. Továbbá a mosdó kilincse, csaptelepe, kézszárítója, a WC papír, a WC vízöblítő gombja sokkal veszélyesebb elemek.
A legtöbb baktérium akkor kerül a levegőbe, ha megnyomjuk a WC-öblítő gombot. Ilyenkor a vízzel együtt milliónyi baktérium kerül a levegőbe, és ez a láthatatlan „felhő” beteríti a padlót, a falat, a kilincset, és minden berendezési tárgyat.

Az is veszélyes, amikor a WC-t használjuk, és a vizelet WC-be ürítésekor a levegőbe kerülnek a baktériumok. Ezeket észre sem vesszük, hiszen mikronnyi méretűek – de sajnos a bőrünkre kerülve komoly veszélyforrást jelentenek.

MIT TEHETÜNK?

• Csak akkor használjunk nyilvános WC-t, ha ez elkerülhetetlen.
• Használat előtt húzzuk le a WC-t, de csakis lecsukott tetővel.
• Használunk saját WC papírt vagy papírzsebkendőt.
• Amikor végeztünk, a WC lehúzása előtt zárjuk le a tetejét.
Ügyeljünk arra, hogy mit fogunk meg, illetve a kezünket alaposan mossuk meg. Ne használjuk a kézszárítót, helyette töröljük a kezünket saját nedves törlőkendővel vagy papírzsebkendővel.

Mi a helyzet otthon?

Hiába látod tisztának a szanitereket, a fertőzés mindenhol megbújhat. A fürdőszoba tisztán tartása kiemelkedő fontosságú feladat az egész család védelme érdekében.
A WC tisztítása legyen sűrűbb, mint a heti egy alkalom.
A család férfi tagját kérd meg, hogy vizelés után törölje át a csésze peremét egy fertőtlenítő kendővel – az állva vizelés ugyanis óhatatlanul vizeletcseppekkel jár.
A WC tetejét mindig tartsd csukva!

A leggyakoribb illemhelyi baktériumfertőzések

Streptococcus – torokgyulladás, bőrfertőzések, tüdőgyulladás;
Coryneform – májgyulladás;
Pseudomonas – húgyúti fertőzések, vérmérgezés, szalmonellafertőzés;
Micrococcus – gennyes bőrfertőzések.

JÓ TUDNI!
A nemi betegségek egy része is elkapható a toaletten. Ilyen például a nemi szerveken tüneteket okozó herpeszvírus, vagy a Candida gombás fertőzés.