Olyan remek tápanyagokkal van tele, amelyek jelentősen javíthatják az egészségünket. Ennek a kis kék bogyónak óriási az antioxidáns koncentrációja. Az áfonyában található antocianinok erős antioxidánsok anyagok, harcba szállnak a szabad gyökökkel. Alig fél csésze áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag borsóban, brokkoliban, sárgarépában és almában.

Az áfonya a szem és látás segítője

A gyümölcs antocianidjai növelik a kisebb vérerek ellenállását, és védik a szem kollagén-állományát az oxidatív szabadgyökökkel szemben. A fekete áfonya hatóanyagai hozzájárulhatnak a szem és a retina egészségének megőrzéséhez, az időskori látásromlás csökkentéséhez, az éjszakai látás élesítéséhez, az érrendszeri problémák kezeléséhez érfalvédő hatásaiknak köszönhetően, hiszen csökkenthetik a hajszálerek törékenységét, emellett elősegítik a szem ideghártya pigmentjeinek regenerálódását.

Alacsonyan tartja a vércukorszintet

A fekete áfonyában levő antociánok a cukorbetegség megelőzésében is hasznosak, hiszen jótékony hatással vannak a glükóz-anyagcserére és az inzulinérzékenységre. Ilyen szempontból levele és gyümölcsének kivonata is hatékony.
Az inzulinrezisztencia elkerülésével csökkenthető két, világszinten is gyakori egészségügyi probléma, a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélye. Az áfonya a kialakult inzulinrezisztenciával is fogyasztható, mivel az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök közé tartozik.