Miért nevezhetjük ezt a gyümölcsöt szupergyümölcsnek? Egyszerűen azért, mert egy átlagos, 178 grammos körte 101 kalóriát, 27 gramm szénhidrátot - ebből 17 gramm cukrot és 6 gramm rostot - és 1 gramm fehérjét tartalmaz. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával fedezhetjük napi C-vitamin-igényünk 12 és K-vitamin-igényünk 10 százalékát, kálium-igényünk 6 százalékát, valamint kisebb mennyiségű kalciumot, vasat, magnéziumot, riboflavint, folsavat és B-6 vitamint juttatunk a szervezetünkbe. A körte emellett karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú változatokban antocianinokat is tartalmaz.

Tanulmányok alapján a rendszeres körtefogyasztás csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham kockázatát.

Most pedig nézzük meg a körte néhány fontos egészségügyi hatását:

A körte magas rosttartalmával segíti csökkenteni az elhízás veszélyét. Az ideális testsúly megtartása nemcsak esztétikai előny, hanem számos tanulmány szerint a megfelelő rostbevitellel csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, egyensúlyban tartható a vércukorszint, és befolyásolja az immunrendszer működését, csökkentve a gyulladások előfordulását.

A körte fehérjét, gyümölcscukrot, 3,1% rostot és mindössze 0,1% növényi zsírt tartalmaz. Különböző cukrokat tartalmaz, mint például dextróz, fruktóz, laktóz, maltóz, szacharóz. A körte számos ásványi anyaghoz is hozzájárul, mint például a kalciumhoz, káliumhoz, nátriumhoz, foszforhoz, magnéziumhoz, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán, szelén. A vitaminok terén sem marad el, hiszen gazdag A-, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, E, J vitaminokban. Emellett jelentős a béta-karotin, lutein és zeaxantin, aszparagin- és glutaminsav tartalma is.

A körtében található vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a rák elleni harcban. Az átlagos méretű körte a napi C-vitamin szükséglet 11%-át és a szervezet rézszükségletének 9%-át fedezi. A körte legértékesebb tulajdonsága mégis a magas rosttartalom, ami csökkenti a koleszterinszintet és véd a szívbetegségek ellen, továbbá a kvercetin antioxidánsa mérsékli a vérnyomást, csökkentve ezzel a stroke kockázatát.

A körte allergiát nem vált ki, így hipoallergén gyümölcsnek számít, ami jó hír az allergiások számára.

A körte alacsony glikémiás indexe miatt ideális csemegéje a cukorbetegeknek. Gazdag rosttartalma lassítja a tápanyagok felszívódását, így nem hirtelen emelkedik meg a vércukorszint. Csökkentheti a cukorbetegek édesség iránti vágyát.

Ezért érdemes a körtét mindennapi étrendünk részévé tenni, legyen az frissen, nyersen, vagy elkészítve levesként, főzelékként, köretként vagy desszertként.