Reinkarnáció vagy képzelgés? Bármi legyen is a meggyőződésünk, a történet elolvasása után érdemes elgondolkodni.
James Leininger élete egészen hétköznapi módon indult. Talán csak egy valamin lehetett csodálkozni: állandóan repülőgépekkel játszott. Amikor megtanult beszélni, olyasmiket mondott, hogy kell egy vadászgép tartályát leszedni, vagy mit kell ellenőrizni a repülőn felszállás előtt. Olyan szavakat használt, amit a környezetében élők soha. A televízióban sem láthatott ilyesmit, mert csakis mesét nézhetett.

A szülők akkor kezdték komolyan venni a „repülősdit”, amikor visszatérő rémálmok bukkantak fel. A gyermek kiabálva ébredt: „Zuhan a repülő! Tűz van! Kisember beszorult! - és ehhez hasonló mondatokat kiabált éjjelente. És rendre egy vízbe zuhant repülő pilótafülkéjéből próbált kiszabadulni. Sikertelenül...
James hetente már három-négy alkalommal élte át álmában a repülőgép-szerencsétlenséget, ekkor fordultak a szülők Carol Bowman reinkarnációs terapeutához. Részletesen kikérdezték a gyermeket, és nyomozásba kezdtek. A sok kis mozaikból végül összeállt a teljes kép: James Huston, egy második világháborús pilóta életére emlékezett gyermekük, aki az Ivo Dzsima-i csatában esett el több mint hatvan évvel azelőtt!  Elmesélte, hogy egy Natoma nevű hajóról szállt fel a gépe, és emlékezett a másodpilóta nevére.
A lelkiismeretes kutatás és a veteránokkal, valamint a Huston-család még élő tagjaival folytatott beszélgetések során a szülők kénytelenek voltak szembenézni szkepticizmusukkal, és újragondolni mindazt, amit korábban a világról gondoltak. Végül nem csupán fiuk rémálmaira találtak megoldást, de feltárták James Huston életének addig homályban maradt részleteit is, megnyugvást hozva ezzel szeretteinek évtizedekkel a halála után.
A reinkarnáció ezoterikus és tudományos körökben is jócskán megosztja az embereket. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ha nem a lélek újjászületése játszik közre a dologban, akkor vajon honnan tett szert ennyire pontos és szinte megkérdőjelezhetetlen emlékekre a kis James.
A történetről könyvet is írtak, ami A Túlélő címmel magyarul is megjelent. Ebben teljes részletességgel olvashat az esetről.