A főleg a hegyekben, 800-tól 2500m magasságig, tőzeges réteken és trágyázatlan hegyi legelőkön tenyésztik. Virágzási ideje a hegy magasságától függően, június – augusztus. Árnikakivonat készítéséhez a teljes virágfejet szedik le. Összetéveszthetetlen, fanyar-aromás illatú, igen erős hatású, olyannyira, hogy ha nem megfelelő módon alkalmazzák, súlyos mérgezési tüneteket okozhat. Gyökereiből homeopátiás kivonatokat állítanak elő.  Hazánkban szigorúan védett növény, gyűjtése tilos. 

Szeretnénk mindenkit lebeszélni arról, hogy maga gyűjtse az árnikát, mivel az védett növény és a hozzá nem értő szedés csak további megtizedeléséhez vezetne. Szerencsére nincs is nagy szükség arra, hogy magunk gyűjtsük, hiszen mind a szárított virág, mind a növény készítményei minden gyógyszertárban és bioboltban ellenőrzött minőségben kaphatóak.

Gyógyhatása

Az árnika gyógyhatása sokrétű. Külsőleg alkalmazva baktériumölő, fertőtlenítő, gombaölő, sebgyógyító, vérömlenyeknél pedig gyorsítja a felszívódást. Belsőleg használva a szívre és a vérkeringésre hat, itt a helyes mennyiségen, az adagoláson múlik, hogy gyógyít-e, avagy méregként hat.

Belső alkalmazása veszélyes lehet

Ha az árnikát nagy adagokban szedjük, sokféle mérgezési tünet jelentkezhet: a gyomor- és bélrendszerben előidézett nyálkahártya izgalom következtében hányás, hasmenés és vérzések léphetnek fel. Emellett szédülés, hidegrázás, erős szívdobogás, szabálytalan pulzus és légzési nehézségek is bekövetkezhetnek. Szélsőséges esetben kollapszus, a vérkeringés zavarai és a légzőközpont bénulása is bekövetkezhet. Mindezekre való tekintettel nyomatékosan felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy ne használjon árnikát belsőleg szívgyógyszerként, annál is inkább, mert sokkal ártatlanabb gyógynövények is rendelkezésünkre állnak erre a célra. Homeopátiás hígításban teljesen veszélytelenül szedhető. Ebben a formában ne mondjunk le kiváló hatásáról!

Külső alkalmazása

Az árnika legfontosabb alkalmazási területe a külső alkalmazás, például a nem nyílt sérüléseknél, mint ütések helyei, izom- és ínrándulás, zúzódás, vérömleny és a szövetek megduzzadása, csonttörések után. Az a gyorsaság, amellyel az árnikakivonat megfelelő hígításban az ilyesfajta sérüléseket gyógyítja, minden alkalommal ámulatba ejtett bennünket.
Például ha egy ismerősünk görkorcsolyázás közben elesett és nagyon megütötte a csuklóját, akkor árnikaborogatás segítségével fél nap alatt majdnem teljesen elmulaszthatjuk a duzzanatot. Három napi borogatással az ízület már teljesen rendbe is hozható.
Ilyesfajta sérülések nagy gyakorisággal fordulnak elő a sportban síelésnél, lóról vagy kerékpárról való leesésnél, autóbaleseteknél. A háztartásban, sőt a munkahelyen sem ritkaság, hogy kisebb-nagyobb baleset történik, pl. leesik valaki a létráról vagy legurul a lépcsőről. 

Árnika borogatás

A gyakorlatban ez a következőképp történik egy evőkanál árnikakivonatot összekeverünk 5 evőkanál vízzel egy csészében, megnedvesítünk benne egy megfelelő nagyságú vattacsomót vagy gézt, kinyomkodjuk, de csak annyira, hogy nedves maradjon és rátesszük a fájós részre. Erre könnyű kötést rakunk, amelynek csak a rögzítés a feladata. Ha a vatta vagy géz kiszárad, a kötés levétele nélkül, azon keresztül újra megnedvesíthetjük azt a hígított árnikakivonattal. Még egy figyelmeztetés: ha az árnikakivonatot hígítatlanul használjuk, majdnem biztos, hogy fájdalmas bőrgyulladást kaphatunk tőle!

Árnikakenőcs

(Sérülések utókezelésére)
Az árnikakenőcs, mint már utaltunk rá, különösen az ütések, húzódások, zúzódások, véraláfutások, csonttörések és csont-, ín-, ízület-, és izomműtétek hosszú időn át tartó utókezelésére alkalmas. Jótékony gyógykenőcsnek bizonyul ezenkívül sebeknél, horzsolásoknál és bőrkiütéseknél. Pubertáskori pattanásoknál és egyéb nem kívánatos bőrjelenségeknél is segít. Rovarcsípéseknél például enyhíti a viszketést. 
Teljes joggal állíthatjuk tehát, hogy a fekete nadálytő és az árnika két olyan gyógynövény, amelyek egyetlen házipatikából sem hiányozhatnak. Ha a belőlük előállított különféle készítmények kéznél vannak, sok sérülésnél azonnal kedvező eredményt érhetünk el használatuk révén.

Allergiás reakcók

Mint sok más fészekvirágzatú növény, az árnika is kiválthat allergiát. Rendszerint a világos bőrű, vörösesszőke emberek nem bírják, és méf az előírás szerinti használatkor is bőrgyulladást, bőrkiütést is kaphatnak. Aki már tud erről az allergiájáról, elővigyázatosságból próbálja ki a kivonatot előbb egy kisebb bőrfelületen, és ha azt rosszul viseli, áttérhet a fekete nadálytőre, mivel bizonyos esetekben mindkét gyógynövény használható.