Az alábbi recept fő hatóanyaga a cayenne bors, amely fűszeres ízéről ismert. Jelentős mennyiségű kapszaicinoidot is tartalmaz. A kapszaicinoidok gyulladáscsökkentő tulajdonságokat évszázadok óta használják állapotok kezelésére, mint az ízületi gyulladás és a köszvény.  A cayenne bors erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását a kezelések során is ki tudjuk használni. Bizonyítottan segít a gyomor nyálkahártyájának gyógyításában is. Bár fűszeres borsról van szó, gyomorirritációt csak a nem előírásszerű használata okoz. 

Recept

Az illóolajok, mint a kurkuma vagy a gyömbér illóolaj, jól támogatják egymást ebben a receptben. Szükségünk lesz 60g méhviaszra is. 
Először óvatosan adagoljunk 3 kávéskanál porított Cayenne-t 50 ml borágó vagy jojoba hordozóolajba. (Ha sikerül szerezni, akkor használhatunk árnika vagy ördögcsáklya macerátumot is!) Melegítsük alacsony hőfokon (38-40 Celsius) egy órán át. Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró. Időnként keverjük meg. Miután hagytunk egy kis időt a kioldódásra, tegyük a fazék meleg olajat egy nagyobb fazék forró vízbe (fürdő). Adjuk hozzá a méhviaszt, és hagyjuk elolvadni. Alaposan keverjük bele az olajba. Tegyünk hozzá gyömbér és kurkuma illóolajat, 20 -20 cseppet. (Igény szerint ezt növelhetjük) Amikor a méhviasz teljesen megolvad és összekeveredik az olajokkal, öntsük kis tubusokba vagy tégelyekbe és hagyjuk kihűlni. (A cayenne bors mennyisége ebben a receptben egy arany középút. Ha bírja a bőrünk, akár duplájára is emelhetjük az adagot.)

Használata

Vigyük fel ezt a kenőcsöt fájó, fájdalmas ízületekre naponta háromszor, hogy segítsen megnyugtatni és csökkenteni a gyulladást. Ez a krém kiválóan alkalmas a keringés elősegítésére is! A kenőcs felvitele után alaposan mossuk meg a kezünket, hogy elkerüljük annak esélyét, hogy akaratlanul is a szembe kerüljön. Szembe vagy a nyálkahártyára jutása irritációt okoz.

Cayenne tea

A cayenne teát is fogyaszthatunk, hogy a fájdalmat és a gyulladást csökkentsük. Cayenne tea készítéséhez tegyünk egy teáskanál cayenne port, egy teáscsészébe. Öntsünk forró vizet a teáscsészébe, és mindent alaposan keverjük össze, amíg a cayenne teljesen feloldódik a vízben. Némi citromlé hozzáadásával a tea ízletesebb lesz, és növeli a terápiás előnyöket is. Végül adjunk hozzá nyers mézet ízlés szerint. Fogyasszuk ezt naponta, hogy csökkentsük a testi gyulladást és a fájdalmat.