Mindennapi életünk során mindannyian ki vagyunk téve lelki támadásoknak. Egyetlen védelmi rendszerünk a fizikai testünket körülvevő energiamező, más néven az aura. A lelki támadások lehetnek politikai vagy vallási jellegűek, jelenthetnek erőszakos cselekedeteket, zajártalmat, a bűnözésről szóló híreket, hirdetéseket és sok más tényezőt is.A legtöbb lelki támadást a környezetünk erőire való fogékonyságunk és az általunk létrehozott negatív energiák okozzák. Mindannyian rendelkezünk azzal a képességgel, hogy pozitív, illetve negatív energiákat sugározzunk ki magunkból, és azzal a képességgel is, hogy elzárkózzunk az ilyen energiák elől.
Csak pozitívan
Közismert például, hogy az imák pozitív energiákat hoznak létre. E pozitív energiák ellensúlyozhatják a negatív energiák hatásait: a cinizmust, a rádió- vagy tévéreklámokat és a démoni erőket.
A pozitívan gondolkodó emberek természetes módon ráhangolódnak ezekre az áldásos, jótékony erőkre. Ennek eredményeként jó cselekedeteket hajtanak végre, vagy egyszerűen csak boldogabb emberekké válnak. A negatív gondolkodásra ennek az ellenkezője igaz. A negatív gondolkodás energiái a lelki támadások által számos gonosz tettet okoztak, melyeket olyan tudatlan személyek kezdeményeztek, akik ráhangolódtak ezekre a negatív gondolatokra, és végre is hajtották az általuk sugallt tetteket.
Csakis mi vagyunk felelősek azért, hogy pozitív vagy negatív energiákat teremtünk-e. Mind a pozitív, mind a negatív erők részt vesznek személyes energiamezőnk (vibrációnk) kialakításában, és kapcsolatban állnak velünk a minden anyagot kormányzó elektromágneses energia révén.
Az energiavámpírokról
A „vámpír" kifejezés Drakula gróf és más démoni hatalmak képét idézi fel.
Úgy tűnik, néhány ember egyszerűen a puszta jelenlétével elszívja a környezetében lévő védtelen személyek energiáit. Az efféle személyek látszólag gyakran baráti viszonyban állnak áldozataikkal, akiken egyértelműen megfigyelhetőek az energia elszívásának klasszikus jelei.
A tipikus tünetek az általános kimerültség, a motiváció- és energiahiány, a kóros soványság, a sápadt arcbőr és az általános gyengeségérzet. Ezen kívül az ilyen áldozatok általában könnyen befolyásolható emberek. A domináns fél (az energiavámpír) mindig megakadályozza, hogy az áldozat sikeres kezelésben részesülhessen, vagy hogy elsajátíthassa a megfelelő védekezési technikákat.
Az energiavámpírok többsége jóhiszemű, normális ember. Olyan boldogtalan emberek ők, akik áldozataik energiaforrásainak telepatikus megcsapolásával okoznak nekik sérüléseket. Ha egyszerűen csak elválasztjuk egymástól a két adott személyt, az azonnali pozitív változásokat eredményez az áldozat életében.
Az olyan esetekben, amikor ez az energiaelszívás akaratlanul és öntudatlanul megy végbe, jobb a „lelki paraziták" kifejezést használni. Azokban az esetekben, amikor ez a hatás előre eltervelt lelki támadás következtében jelentkezik, az elkövetőt energiavámpírnak nevezzük.
Ez a folyamat bármely olyan szituációban megfigyelhető, amelyben egyszerre több ember van jelen. Minél többen vannak, annál könnyebben észlelhető a jelenség. Lehet szó családi összejövetelről, valamilyen előadásról vagy egy véletlen találkozásról a helyi moziban.

Az energia lecsapolásának másik magyarázata az lehet, ha két ember közeli kapcsolatban áll egymással. A felek folyamatos egymásrautaltsága folytán gyakran az érzékszerveken túli érzékelés figyelemreméltó esetét tapasztalhatjuk a két ember között. Előre meg tudják mondani, mire gondol és mit fog tenni a partnerük. Néhányan egyszerűen úgy írják le ezt a jelenséget, hogy jól ismerik a másik személy szokásait és viselkedését.
Azonban tény, hogy minél érzékenyebb pszichikailag az adott személy, annál valószínűbb, hogy hatással lesznek rá mások érzelmei és gondolatai. Különösen igaz ez abban az esetben, ha egy kapcsolat során a kevésbé érzékeny fél a meghatározó.
Az emberek három kategóriába sorolhatók: az energiaadók, a semleges személyek (a legtöbb ember ebbe az osztályba tartozik) és az energiaelvevők kategóriájába. A lelki parazitizmus (energiaelvevés) leggyakrabban férj és feleség, illetve anya és lánya között alakul ki. Minden olyan személy energiavámpírnak minősül, aki folyamatosan megköveteli, hogy időt és figyelmet fordítsunk rá, különösen akkor, ha a vele töltött idő után kimerültnek érezzük magunkat.

Védelmi technikák

Van néhány egyszerű módszer, melyek segítségével elkerülhetjük, hogy az energiavámpírok áldozataivá váljunk.
A legegyszerűbb módszerek közé tartozik az, ha minden kapcsolatot megszüntetünk azzal a személlyel, aki élősködik. Persze ez csak a legritkább esetekben kivitelezhető.
Megoldást jelenthet, a fizikailag próbálunk elhatárolódnia az energiavámpírtól. illetve az, ha egyre magabiztosabbá válunk.
• Ha éppen nem beszélünk az adott személyhez, döntsük előre a fejünket, és csukjuk be a szánkat;
• Csakis a bal szemébe nézzünk, ha találkozik a tekintetünk;
• Fonjuk össze a két karunkat, tegyük keresztbe a bokánkat vagy a lábunkat.
• Soha ne álljunk vagy üljünk egyenesen szembe az energiavámpírral.
• A legbiztosabb módszer, ha lelkileg megerősödünk. Pozitív gondolatokkal, kiegyensúlyozott mentális állapotban nem nyújtunk táplálékot az energiáink szipolyozóinak. Ennek eléréséhez kiváló módszer a jóga, a reiki és a meditáció is.