Kétfajta D-vitamint ismerünk, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.

Kevésbé köztudott, hogy a D-vitamin szorosan kapcsolatban áll a kalciumbevitellel, és két elem nélkül a csontok nem fognak fejlődni megfelelően. A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez és a rákos betegségek megelőzéséhez.

A D-vitamin hiány először a csontokban fog „megmutatkozni”, azaz már kisebb ütéseknél is eltörhetnek. Ez főleg a gyerekeknél és az idősebbeknél fordul elő, főként, ha kevés D-vitaminhoz jut hozzá a szervezetük. És itt nem csak a törésekről van szó, hiszen maga az egész csontszerkezet, váz is deformálódhat, ami kihatással lehet az életminőségre.
A kevés D-vitamin nem csak a csontok egészségére van negatív hatással, hanem tanulmányok szerint szerepet játszik a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es cukorbetegség, vagy a szklerózis multiplex kialakulásában.

A D-vitamin hiány tünetei

  • Ahogyan csökken a D-vitamin szintje, úgy keletkeznek zavarok az immunrendszerben. A fehérvérsejtek többségének nagy szüksége van a D-vitaminra, és ha nem jut hozzá ehhez, nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, így szervezetünk nagyobb fokú veszélynek lesz kitéve. Japánban egy kutatás során két diákcsoportot vizsgáltak. Az egyik csoport D-vitamint kapott, míg a másik nem. A kevesebb D-vitaminnal rendelkező tanulók többször betegedtek meg, mint azok, akik kaptak a vitaminból.
  • Ahogy ürül ki a szervezetből a vitamin, úgy válnak erősebbé az izmokat érintő fájások, amelyek idővel egyre gyengébbek lesznek.
  • Ha magas a vérnyomásunk, érdemes leellenőrizni a D-vitamin szintet is, mert ha kevés van ebből a szervezetünkben, akkor egy hormonváltozás miatt a vérnyomás könnyedén megugrik.
  • Vizsgálatokkal is igazolták, hogy a kevés D-vitamin miatt kialakulhat a depresszió, az álmosság, a levertség, a hangulati ingadozás.
  • A Crohn-betegeknek, a gyakori bélgyulladásokkal küzdő személyeknek gyakran írnak fel D-vitamint, mert ez segít a panaszok enyhítésében.
  • Bármennyire is furcsa, a kevés D-vitamin miatt sokan szinte folyamatosan izzadnak. Pontosan még nem sikerült megfejteni a D-vitaminhiány és a verejtékezés közötti kapcsolat okát, de egyeseknél segített a vitamin, így alábbhagyott az erős izzadás, amely leginkább a homlokon csapódott ki.
  • A D-vitaminhiány sok esetben szívrendellenességeket okoz, de olykor a vérerekben is lerakódások keletkeznek emiatt, ami stroke-ot, szívrohamot idézhet elő.

Ahhoz, hogy megfelelő legyen télen is a szervezetünk D-vitamin szintje, tartózkodjunk minél többet a szabadban, használjuk, ki a napsütés erejét, és melegítsük át vele fedetlen arcunkat, nyakunkat. Próbáljunk minél több természetes D-vitamin forráshoz jutni. A D2-vitamin legjobb természetes forrásai a búzacsíra, a hidegen sajtolt növényi olajok, a sörélesztő, a zabpehely és a gomba.

forrás