Amennyiben a tyúkszem súlyosabb állapotú, vérzik, akkor orvos segítségét kell igénybe vennünk. Azonban kisebb tyúkszem vagy bőrkeményedés esetén, amelyek a talpon jelentkeznek, lehetőség van néhány egyszerű otthoni praktika alkalmazásával enyhíteni a kellemetlenségeket.

1.  Lábfürdő

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a bőrpuhításra és a bőrhibák eltávolítására a lábfürdő. Egy tálnyi meleg vízben oldjunk fel egy evőkanál folyékony szappant és három evőkanál szódabikarbónát, majd áztassuk lábainkat ebben a keverékben legalább 25 percig. A lábfürdőt követően használjunk egy habkövet a puhított bőr átdörzsölésére, majd krémezzük be alaposan a talpunkat.

2.  Glicerines zokni

A glicerin csodákat művel a lábbőrrel, segít megszabadulni a kellemetlen bőrkeményedéstől és hihetetlenül simává varázsolja a bőrt. Vegyünk egy csészényi glicerint, adjunk hozzá 20 csepp ammóniát, majd keverjük össze alaposan. Este, lefekvés előtt kenjük be a lábunkat ezzel a keverékkel, majd húzzunk rá meleg zoknit. A látványos eredményeket 10 nap után érhetünk el.

3.  Citromlé

Ez a technika nagyon népszerű Japánban, mivel alkalmazása után sokáig illatos marad a láb. A citromlé eltávolítja az apró repedéseket a sarok területén és világosítja a bőrt. 5 napi alkalmazás után képes teljesen megszüntetni a bőrkeményedést. Reszeljünk le egy citromot a héjával együtt, majd vigyük fel a bőrkeményedéses területre. Hagyjuk hatni 10-15 percig, majd mossuk le.

4.  Paraffin

A paraffin bőrpuhító és hidratáló hatása miatt elterjedt a szépségiparban, de a viasz is tökéletes lehet erre a célra. Melegítsük fel a viaszt a mikróban, majd adjunk hozzá ugyanannyi mustárolajat, mint amennyi a viasz mennyisége. Hagyjuk, hogy a keverék kissé lehűljön, majd mártsuk bele a lábunkat. Várjunk 15 percet, és máris könnyebben bánhatunk a puhított bőrrel.

5.  Drogériás termékek

A drogériákban számos termék található, amelyek kifejezetten a bőrkeményedés és a tyúkszem kezelésére szolgálnak. Ezeknek a termékeknek a hatóanyaga legtöbbször szalicilsav vagy karbamid. Kenőcsök vagy tapaszok formájában vásárolhatók meg, és hatékonyan kezelik az érintett bőrfelületet.

6.  Válassz mindig kényelmes cipőt!

A bőrkeményedés és a tyúkszem elkerülése érdekében a legjobb megelőző módszer a megfelelő lábbeli kiválasztása. Ne válasszunk olcsó és silány minőségű cipőket, hanem inkább invesztáljunk egy kicsit többet a kényelmes és jól szellőző lábbelikbe. Ha új cipőt vásárolunk, fokozatosan szoktassuk hozzá a lábunkat. Magassarkú cipők esetén pedig gél-tapaszt is használhatunk a fájdalmas járás enyhítésére.