Van, akinek igazi erőpróba, hogy megigya a napi 2-3 liter vizet. Van, aki pedig azzal küzd, hogy ezt nem tudja rendszeressé tenni, pedig tudja, hogy nagyon fontos lenne a vízivás. A következő kilenc rövid tipp segít neked abban, hogyan tedd életed szerves részévé a vízfogyasztást és így rendszeresen több vizet igyál.

1. Reggel, mikor felkelsz, első dolgod legyen a vízivás

Vezesd be azt a szokást, hogy amikor felébredsz, első dolgod legyen meginni minimum fél liter vizet. Azt fogod tapasztalni, hogy sokkal frissebben és energikusabban fog indulni a nap. Éjszaka a tested komoly dehidratációnak teszed ki, mert órák hosszat nem iszol, ezért a szervezeted igencsak meghálálja, ha reggel egy jó nagy pohár vízzel indítod be a „gépezetet”.

2. Nagy pohárba több fér, igyál egy húzásra több vizet

Tarts otthon nagy, fél literes vagy 4 dl-es ivópoharat. Ha csak kis, két decis pohárból iszol, fáradságos lehet állandóan az ivás. De ha nagyobb poharad van, egyszerre felhörpinthetsz akár fél liter vizet és nem kell folyamatosan vízért mennie.

3. Engedd el a fantáziáját és készíts gyümölcsös vizet 

Ha fel szeretnéd dobni a vízivást, könnyen készíthetsz cukormentes házi gyümölcsös vizet. Csak a fantáziád szab határt, mit teszel a vízbe: az éppen szezonális gyümölcsöket, mentát, bazsalikomot, citromfüvet. Tegyél egy kancsóba pár szelet gyümölcsöt és fűszernövényt, majd engedje fel vízzel.
Pár órára hagyd a hűtőben. Ez nem csak finom, de roppant egészséges is, mert a vízzel együtt az adott gyümölcsök jótékony hatását is megkapod.

4. Legyen egy kulacsod, ha bármikor megszomjaznál 

Legyen otthon valamiféle kulacsod, vagy üveged (műanyag palackot nem ajánlunk a többszöri használat miatt a műanyagból kioldódó káros anyagok miatt), amit meg tudsz tölteni vízzel és magaddal tudsz vinni, ha hosszabb ideig vagy úton. Így nem kell lépten-nyomon ásványvizet venned, spórolsz is és közben motiválod magad az ivásra.

5. Ha éhségérzet jelentkezik, előbb igyál vizet 

Egy másik szokás, amit érdemes bevezetnie, hogy amikor éhes leszel, akkor ne egyél egyből, hanem először igyál meg két pohár vizet. Azt fogod tapasztalni, hogy az éhség alábbhagy. Ennek az az oka, hogy a test sokszor éhségként jelzi a szomjúságot, mivel lehet, hogy igazából nem táplálékot, hanem vizet kívánt. Ezzel a módszerrel egyébként hatékonyan lehet fogyni is.

6. A vizeleted színéből tudhatod, mikor szomjazik a tested 

Ha a vizelete színét folyamatosan figyeled, láthatod, hogy éppen mennyire vagy dehidratált és mennyire szorulsz vízutánpótlásra.
- Az erősen sárga, sötét színű vizelet azt mutatja, hogy azonnal vizet kell venned magadhoz.
- A halványsárga vizelet közepes dehidratációról tanúskodik.
- Az a jó, ha majdnem átlátszó színű, nagyon halványsárga a vizelet. Ez azt mutatja, hogy a szervezeted rendelkezik a megfelelő mennyiségű vízzel és a különböző funkciók kiválóan tudnak működni.

7. Lefekvés előtt egy nagy pohár víz

Tedd rutinná, hogy mielőtt aludni mész, igyál meg egy nagy pohár vizet. Visszatartó erő lehet, hogy nem akarsz éjszaka WC-re járni, de gondolj csak arra, hogy sokkal frissebben fogsz reggel ébredni, több energiával, életkedvvel fogod belevetni magad a napi teendőkbe.

8. Egyél sok levest 

Nem csak a vízivás fontos, de az is, hogy táplálkozásodban is odafigyelj, hogy sok lédús, magas víztartalmú ételt egyél. Azaz nyers zöldségeket és gyümölcsöket, de nagyon jó alternatíva a leves is. A magyar konyhából nem hiányoznak a jobbnál jobb levesek, illetve a külföldről bejövő, mára nagyon divatossá vált különböző zöldség-krémlevesek is nagyon finomak. Fogyassz levest nap mint nap!

9. Gondoskodj a folyamatos tiszta vízellátásról 

Ha nem szívesen iszod a csapvizet, akkor szerelj fel egy vízszűrőt. Ne hagyd magad eltántorítani a rendszeres vízfogyasztástól, mert a csapvizet ihatatlannak találod. Az ásványvízvásárlás nagyon fáradságos és, ha valamiért éppen nem tudsz bevásárolni, akkor könnyen víz nélkül maradhatsz. De ha van egy vízszűrőd a konyhában, ez a probléma teljesen megoldódik. Kényelmesen, a csapból fog folyni az ásványvíz minőségű tisztított víz és annyit és akkor iszol belőle, amikor csak akarsz.