Nyilván ezek sem csodaszerek, de mégis fokozatos javulás érhető el velük, anélkül, hogy mellékhatásokkal szembesülnénk.
Először is tisztázzuk:

Mi számít magas vérnyomásnak?

Legtöbbször tünetek nincsenek is, csupán akkor szembesülünk magas vérnyomással, amikor már komoly gondot okoz. Különböző értékeket tartanak számon e tekintetben, de általában a 120/80 és 140/90 Hgmm közötti érték számít megfelelőnek, efölött pedig már magas vérnyomásról beszélünk. Ha csak néha mérünk ennél magasabb értéket, akkor még nem kell kétségbe esni, viszont ha ez állandósul, ideje orvoshoz fordulni a súlyos szövődmények megelőzése végett.

Vérnyomáscsökkentés egészséges étrenddel

Kutatások bizonyítják, hogy a magas vérnyomás csökkenthető bizonyos ételek étrendünkbe való beiktatásával. 
Ha már megállapították a magas vérnyomást, akkor először érdemes az étrenden változtatni, ugyanis egyes élelmiszerek képesek a vérnyomás csökkentésére. Fontos az étrend kiértékelése, majd ezt követően a megfelelő étrend összeállítása. Egy biztos: magas vérnyomás esetén nem javasolt a túl sós, túl zsíros ételek fogyasztása. Mutatjuk a legjobb ételeket magas vérnyomás ellen:

- citrusfélék: Vitamin-és ásványianyag tartalmuk révén segítenek a vérnyomás csökkentésében, így megőrizve a szív egészségét

- zsíros halak: Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően jótékony hatással vannak a szívre, illetve gyulladáscsökkentésre is alkalmasak.

- hüvelyesek: A bab, lencse, borsó kiváló táplálék a vérnyomás szabályozásában, amit számos tanulmány is alátámaszt.

- bogyós gyümölcsök: Nagyszerű antioxidánsok, melyek több szívbetegség kockázatát is csökkentik.

- sárgarépa: Több vizsgálat szerint a nyers répa összefüggésben áll az alacsonyabb vérnyomással.

- paradicsom: A paradicsom egyik fő tápanyaga a likopin, ami jótékonyan hat a szívre.

- cékla: Magas nitráttartalma segít az erek ellazításában és csökkenti a vérnyomást.

Ami még segíthet a magas vérnyomás ellen

Mozogjunk rendszeresen - legalább egy kicsit!

A legtöbb javulás a mozgással érhető el. A gyors gyaloglás például 6-8 Hgmm-el is csökkentheti a vérnyomást egy hónap alatt, ami elég jelentős számnak mondható. Ezen kívül a napi 30 perces mérsékelt mozgás is jól jöhet a vérnyomás csökkentéséhez.

Ne hagyjuk, hogy a stressz  felemésszen minket!

A stressz lassacskán minden embert érint, ezért egyre nagyobb fontosságú a stresszkezelés. Többféle módon vezethetjük le a stresszt, például meditációval, masszázzsal, jógával, de az alvás is igazán jó stresszcsökkentő tevékenység.

Nincs több egészségtelen  szokás!

A dohányzás és az alkohol a teljes szervezetet károsítják, beleértve a szívet és az érfalakat is. Bizonyított, hogy az alkohol megemeli a vérnyomást és károsítja a szívet.

Le a plusz kilókkal!

Ha plusz súllyal küzdünk, az első dolog, ami szükséges a vérnyomás mérsékléséhez, az a fogyás. Akár már néhány kiló leadásával is jelentősen csökkenthető a vérnyomás.

A csodagyógyszer:  a gyógynövények

Az alábbi gyógynövényeket érdemes bevetni magas vérnyomás ellen: galagonya (tisztítja az ereket, rugalmasan tartja a szív és az erek izmait), mezei zsurló (csökkenti a vérnyomást, fokozza a veseműködést), pásztortáska (szabályozza a vérnyomást, javítja a keringést).