Az idei szeptember fél fokkal volt magasabb az eddigi mért legmelegebb, 2020-as szeptembernél. Ám ez most mégis más, ez a legnagyobb anomália, amit valaha dokumentáltunk, mely jelenséghez az Antarktisz jégének masszív olvadása is hozzájárul. Nemcsak mi tudósok nem láttunk még ilyet, hanem valószínűleg az egész emberiség nem tapasztalt még ehhez hasonlót. A klímaváltozás nem egy fogalom, ami majd egyszer valamikor megtörténik, hanem itt van és mindez most történik - nyilatkozta Carlo Buontempo, Copernicus Klímaváltozási Szolgálat igazgatója.

A szeptemberi adatok azt mutatják, hogy az ősz első hónapjának átlaghőmérséklete 0,9 Celsius-fokkal haladta meg az 1990 és 2020 közötti időszak átlagát. Az ipari forradalom előtti periódushoz viszonyítva ez 1,7 százalékos növekedést jelent, amely túllépi a párizsi klímamegállapodásban kitűzött 1,5 százalékos célt. Januártól szeptemberig az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal volt magasabb az 1850-1900 közötti időszakhoz képest. Továbbá, az El Nino jelenség fokozódása miatt várhatóan az év hátralévő három hónapja is új hőmérsékleti csúcsokat eredményezhet.

A bolygó felmelegedésének drámai jele a sarki jégsapkák méretének csökkenése, amely a szezonális átlagokhoz képest szintén rendkívüli. A Copernicus adatai szerint az Antarktiszi-tengeri jég 9 százalékkal, míg az Északi-tengeri jég 18 százalékkal volt kevesebb az eddigi átlaghoz képest.

De nemcsak a hőhullámok voltak jellemzőek szeptemberre: bizonyos területeket – mint Líbia és Görögország – rendkívüli esőzések és áradások sújtották. Chile és Brazília déli területei özönvízszerű esőzésekkel küzdöttek, míg az Amazonas térségében példátlan aszály sújtotta a terüget, ami több mint 500 ezer ember mindennapjait nehezíti meg. A folyóvizek apadása tönkreteszi a helyi élővilágot is: a Tefé-tóban az elmúlt héten több mint száz folyami delfin tetemet találtak, ami a Mamirauá Intézet tudósai szerint az aszálynak és a rekordmagas, 39 Celsius-fokos vízhőmérsékletnek is betudható.

A világ óceánjai 90%-ban nyelik el a globális felmelegedést okozó emberi tevékenységek hőtermelését, de ennek eredményeképpen túlhevültek. A Copernicus adatai szerint szeptemberben az óceánok átlaghőmérséklete elérte a 20,92 Celsius-fokot, amely új havi csúcs, és ez a második legmagasabb érték augusztus után.