Hogyan mossunk tehát helyesen szappannal a mosógépben?

Először is valahogy tegyük a mosógép számára fogyaszthatóvá a szappanunkat. Ezt tehetjük úgy, hogy egyszerűen lereszeljük, de sokkal jobban járunk, ha feloldjuk vízben. Ez azért van, mert a szappan viszonylag lassan oldódik vízben, úgyhogy az előkészítés erősen megnöveli a hatékonyságát.
Legegyszerűbben úgy tudunk szappan-mosószert készíteni, ha veszünk egy fél kiló babaszappant, és felfőzzük egy liter desztillált vízzel. Ebből az elegyből kb. egy decit kell tenni a mosógép dobjába, valami kis tárolóedénybe.


Ha gyakorlottak vagyunk a szappankészítésben, akkor készíthetünk folyékony káliszappant. (Vagy vegyünk káliszappant, és oldjuk forró vízben).
A folyékony szappanoldathoz adagolhatunk lúgot is. Ha ezt tesszük, akkor egyetlen mosószerrel kiválóan öblíthetünk. Ilyenkor az előző recept úgy alakul, hogy:
fél kiló szappant, és 20 dkg mosószódát felfőzünk 2 liter desztillált vízben.
De megtehetjük azt is, hogy a lúgot külön adagoljuk a mosógépbe: ilyenkor tegyünk a dobba egy decit a szappanoldatból, és egy evőkanálnyit a mosópor helyére a mosószódából.
A szappanos mosás után nagyon fontos az ecetes öblítés: egy deci akármilyen ecetet tegyünk a mosógép öblítő tartályába. Ezzel karban tartjuk a mosógépet is, és a ruhák szürkülését is megakadályozzuk.
A ruhákat természetesen illatosíthatjuk is. Tegyünk illóolajat, vagy bármilyen illatot akár a szappanoldathoz, akár az ecethez (az a tapasztalatom, hogy a szappanoldathoz jobban megéri). Nem lesz ugyan erős illata, de arra nagyon jó, hogy kellemes legyen a frissen mosott ruhákba bújni. Bár a szappan önmagában is tisztaságillatot áraszt, de még kellemesebbé tehetjük ezt, az ezzel az trükkel.