A szőnyeg akkor igazán szép, ha tiszta. A piszkos és elhanyagolt szőnyeg nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi okokból is ártalmas, ugyanis a szennyezett szőnyeg olyan allergéneket tartalmazhat, amelyek felsőlégúti megbetegedéseket is okozhatnak. Emiatt fontos a szőnyegek rendszeres karbantartása. 

Miket használhatsz az egyes foltok ellen?

A szőnyeget igen sokféle folt fenyegeti. Ilyen például a bor- és kávéfolt, esetleg a vér és egyéb szennyeződések. A folt típusától függetlenül fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad dörzsölni, minden esetben próbáld felitatni a szőnyegről a rákerült szennyeződést. Erre legalkalmasabb a papírtörlő és az óvatos mozdulatok. Ha a folt terjedését sikerült megállítani, valamint a nagyját felitatni, jöhet a foltspecifikus tisztítás.

Kávé- és teafoltra kiváló megoldás lehet a sör vagy a vízben feloldott ecet is. Az ecet a gyümölcslé foltokat is egyszerűen eltávolítja, amikre akár még a borotvahab is bevethető. 

A vörösbor esetében pedig nyugodtan használj sót, amivel vastagon szórd be a foltot, majd tegyél rá citromlevet. 

A szőnyegbe ragadt rágógumit könnyedén eltávolíthatod, ha jégkockát teszel rá. Miután a rágó megszilárdult, könnyedén felszedhető úgy, hogy nyomot sem hagy. 

Az olaj- és zsírfoltok ellensége a borotvahab vagy a kukoricakeményítő. Ez utóbbit a foltra szórva, néhány órán át rajta hagyva egyszerűen kiszedhető. A kukoricakeményítő még a tintafoltra is jó. Tejben elkeverve és a pasztát a foltra kenve a legmakacsabb tintapaca is eltávolítható. 

Szőnyegtisztítószer készítése otthon 

Ha azonban olyan módszert keresel, amely nem csupán egy konkrét folt esetében bevethető, hanem általánosságban alkalmazható a szőnyeg tisztítására, nagyszerű megoldást jelent a szódabikarbóna.
Illóolaj és szódabikarbóna összekeverésével ugyanis egy olyan szőnyegtisztító szert tudsz készíteni, amit nyugodtan használhatsz a szőnyeg rendszeres felfrissítéséhez is. A szert a szőnyegre kell szórni, ha nagyon szennyezett bele is lehet egy kicsit dolgozni egy seprűvel, rajta hagyni egy órán át, majd a szokásos módon porszívózz fel. A szódabikarbónának köszönhetően a szőnyeg ragyogó tiszta lesz, míg az illóolaj friss és kellemes illatot biztosít.