Egyre elterjedtebb a fizikai fényvédelem a kémiai szerekkel szemben. No, nem az árnyékolásra gondolunk itt, bár az sem utolsó megoldás, hanem a napvédő krémekben használt hatóanyagokra, azok hatásmechanizmusára. A fizikai fényvédők előnyeiről, illetve a tavaszi napozás hatásairól Bárdos Eszter állandó szakértőnkkel, az Eszterkrém kozmetikum manufaktúra tulajdonosával beszélgettünk.

- Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédők között?
- A fizikai fényvédők egyértelmű előnye, hogy nem szívódnak be a bőrbe, hanem a felületén tapadnak meg, és visszaverik a káros sugarak zömét. Ezért nem irritálnak, így érzékeny bőrűeknek, csecsemőknek, várandós nőknek is megfelelőek. Emiatt nincs is szükség 50 faktoros krémekre, ha a napon tartózkodunk, elég a 10 vagy 20 faktor. A fizikai fényvédők hátránya, hogy fehér réteggel vonják be a bőrt, matt hatást adva. Ezzel szemben a kémiai fényvédő krém nagyrészét felszívja a bőr, így nem is látszik csak egy enyhe csillogás. Ugyanakkor a benne található vegyszerek is felszívódnak, ráadásul elnyelik az UV sugarakat.
- Hogyan érdemes védekezni a napsugárzás ellen?
- Szerintem a nap alapvetően a barátunk. Segít, hogy a szervezetünk feldolgozza a D-vitamint, és jókedvre is derít! Szerintem a fényvédelem kicsit túlzott figyelmet kap a médiában, hiszen a bőrnek van saját védelme is. A lényeg, hogy szépen fokozatosan hozzászokjon a napsütéshez, hiszen nem tesz jót a bőrnek ha állandóan óvjuk. Ez természetesen nem vonatkozik a különleges elbánást igénylő bőrre, tehát a csecsemők és allergiások kiemelt védelmet érdemelnek! Tehát, véleményem szerint ilyenkor tavasszal a lágy és simogató napfényben célszerű hozzászoktatni a bőrt a napsugárzáshoz és akkor nyáron sem fog károsodást szenvedni.
- Lehet-e valamilyen módon támogatni ezt a folyamatot?
- Lehet, sőt kell is segíteni a bőrt a védekezésben, amire a 10-20 faktoros fizikai fényvédelem szinte minden esetben elég. Ez utóbbi a csecsemőknek, illetve nagyon érzékeny, nagyon fehér bőrűeknek jó választás. Ha valaki először július közepén találkozik a napsugárzással valamelyik déli vagy trópusi országban, ahol a sugárzás sokszorosa az itthoninak, akkor szintén kenje be magát alaposan! Az Eszterkrém fizikai fényvédők 100%-ban természetes anyagokat tartalmaznak, és az UVA és UVB sugárzás ellen is hatásosak. Összetevőik sejtszinten védenek, a kakaóvaj és a szezámolaj megsokszorozza, és még hatékonyabbá teszi a pigmentek hatását. A hatóanyag titán-dioxid, de bőrnyugtató és regeneráló hatású aloe vera, körömvirág-olaja és panthenol is került a krémekbe. Hidegen sajtolt napraforgó olaj, jojobaolaj és E-vitamin is található bennük, a selymes és hidratált bőrfelület érdekében. Mindez segít, hogy a klasszikus fizikai fényvédőkkel szemben ezek sokkal kevésbé fehérítsék ki a bőrt: selymes, alig látható fehéres réteget képeznek a bőrön. A termékekről további információ a www.eszterkrem.hu honlapon található.
- Mi a teendő napozás után?
- Amennyiben sikerült elkerülni a napégést, úgy egy egyszerű hidratálásra, kis bőrnyugtatásra van csak szükség. Ehhez az Eszterkrém levendulás testápolót ajánlom, amely tökéletes a célra, és az illata is nagyon kellemes.

A krémeimmel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.eszterkrem.hu honlapon, és követhetsz a facebookon is: facebook.com/eszterkrem