A vas, a B12, A- és D- vitaminok raktárai a májban találhatóak. A máj naponta másfél liter epét választ ki, mely a vérfesték lebomlásából keletkező bilirubintól zöld színű. Epesavak nélkül nem lehetséges a zsírok felszívódása, emésztése.  A máj a legnagyobb mirigyes szervünk rendkívül összetett feladatokat lát el. Részt vesz a normális vércukorszint fenntartásában, a zsírsavak lebontásában, szintézisében, a zsírok szállításában fontos zsírokból és fehérjékből álló gömböcskék (lipoproteinek), koleszterin képzésében és kiválasztásában, ketontestek, epesavak képzésében. Immunrendszerünknek is fontos területe. Itt képződnek a vérfehérjék, végső állomása a fehérjék lebomlásának és a májban képződnek a véralvadáshoz szükséges faktorok is. A hormonok lebontása (inzulin, glükagon, ösztrogén, szteroidok), a D vitamin képződés részfolyamata szintén a májban történik.

 

A máj legismertebb szerepe a méregtelenítés, ami gyógyszerek, toxikus anyagok lebontását és kiválasztását jelenti, kémiai átalakítás vagy fehérjékhez történő kötés útján.

Túlterhelésének elkerülése, rendszeres méregtelenítése kulcsfontosságú az általános jó közérzet és egészség érdekében.  Emiatt a sokrétű funkció miatt pótolhatatlan a máj!

 

Milyen ártalmak terhelik a májat?  

A környezetből számlálhatatlan mennyiségű mérgező anyag kerül a szervezetünkbe. A nehézfémekkel terhelt ivóvíz, az élelmiszerekben lévő ízfokozók, mesterséges édesítőszerek (fruktóz) és adalékanyagok, növényvédőszer-maradványok, gyógyszerek, alkohol, a finomított cukrok, rossz zsírok észrevétlenül túlterhelhetik a létfontosságú májat.

 

 Milyen jelzésekkel figyelmezteti a máj, ha kimerült és mit tehet az egészséges állapot visszaállítása érdekében?

 Enyhébb esetekben emésztési panaszok, székrekedés, allergiák, bőrkiütések, magas koleszterinszint, fáradékonyság jelentkezik. A sárgaság, vizenyők, vérzéshajlam, tudatzavar a máj súlyos működési zavarára utal.

 Íme a legfontosabb gyógynövények, amelyek segítenek a méregtelenítésben, támogatják a máj kiválasztó működését, elősegítik a májsejtek regenerációját.

 A máriatövismag több májvédő vegyületet is tartalmaz, melyek együttes hatása segít a májsejtek megóvásában és a méregtelenítés szempontjából nélkülözhetetlen szerv erősítésében.

 A pitypang levél és gyökér vizelethajtó, vértisztító hatású, fogyasztása serkenti a máj és a vesék méregtelenítő aktivitását.

 A katáng gyökér a máj, a vese és az epe méregtelenítését, tisztítását egyaránt elősegíti, csakúgy, mint a magas aranyvessző.

 A borsmenta fokozza a máj megfelelő kiválasztási folyamatait, ezáltal hozzájárul a szervezet öntisztulási és a méregtelenítési folyamatainak aktivizálására.

 A szurokfű könnyíti a máj méregtelenítő munkáját, fogyasztása akár a pajzsmirigy-problémák és hormonális problémák esetén is javasolt.

A benedekfű népies nevén a bogáncs kiválóan alkalmas epe, máj, gyomor és bél bántalmak, emésztési problémák, étvágytalanság enyhítésére.

Az orvosi pemetefű pedig segít az étvágytalanság, valamint az epe- és májbetegségek megelőzésében.