Minden háziasszony büszke a saját készítésű mézeskalácsokra. Főleg, ha nem kell sokat bajlódni a tésztával!
Érdemes ezt a receptet kipróbálni, amit rögtön lehet nyújtani, azonnal puha, és csak arra kell figyelni, hogy nem szabad túlsütni!
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojássárgája,
- 15 dkg porcukor,
- 25 dkg langyos méz,
- 5 dkg zsír,
- 1 cs. mézes fűszerkeverék,
- 4 evőkanál tejföl,
- 75 dkg liszt,
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, nyújtjuk, szaggatjuk, 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni! Ha fényesre szeretnénk, akkor tejjel elkevert tojás sárgával kenjük le a tetejét sütés előtt.
Máz:
- 2 tojásfehérje,
- 30 dkg porcukor
A cukormázhoz a fehérjét ki kell keverni a porcukorral. Fontos, hogy nem habbá verjük! Csak fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük, papír tölcsérbe tesszük, és már díszíthetjük is kalácsokat.