Egy makacs influenza vagy megfázást esetén hatékonyan enyhíti a betegség tüneteit.

Hozzávalók:

2 citrom leve
1,5 l almaecet
1/2 csésze reszelt torma
2 apróra vágott chilipaprika
1/2 csésze aprított vöröshagyma
1/2 csésze apróra vágott vagy 1/4 csésze őrölt kurkuma
1/2 csésze apróra vágott gyömbér
1/4 csésze apróra vágott fokhagyma
méz - ízlés szerint

Elkészítése:

Egy dunsztosüveg aljára tedd a darabolt gyömbért, fokhagymát, chilit, tormát, hagymát, kurkumát, majd facsard rájuk a citromok levét. Öntsd fel az egészet almaecettel úgy, hogy ellepje - semmi nem lógjon ki. Ezután fedd le az üveget sütőpapírral, vagy gézlappal, esetleg tiszta vászonkendővel, majd helyezd az egészet hűvös, sötét helyre, és hagyd állni egy héten át. Naponta keverd át! Amikor elkészült, keverd fel újra  egészet, majd szűrd le, és ízesítheted egy kevés mézzel is. Ezt követően már a hűtőben kell tárolni!

Bármilyen életkorban fogyasztható, nyugodtan ihatják várandósak és kisgyerekek is. Hogyan fogyasszuk? Bármilyen betegség megelőzésére 1-2 evőkanállal igyunk meg belőle naponta. Ha nagyobb gyulladás, fertőzés, megfázás van a szervezetünkben, akkor 3-4 óránkét ajánlott fogyasztani.