Cukorbetegség esetén a szervezetben kevés inzulin termelődik, így a cukor a vérben halmozódik fel, nem jut be a sejtekbe, ezáltal a vércukorszint emelkedik. A folyamat eredménye az energiatermelés csökkenése és a szervezet legyengülése.  
Az egészséges vércukorszint éhgyomorra 5,5 mmol/l-nál alacsonyabb. Ha a glükózszint 5,5-6,95 mmol/l között alakul, akkor prediabétesz, ha az éhgyomri vércukorszint 7,0mmol/l fölött van, cukorbetegség áll fenn.

A diabétesz  típusai

A cukorbetegség két fő típusának kialakulási körülményei különböznek; míg a 2-es típusú diabétesz leginkább életmódbeli tényezőkre, elhízásra vezethető vissza, a másik a „gyerekkoriként” is emlegetett, autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz. 
A 2-es típusú cukorbetegség során az inzulin nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetben, ezért a cukor sem tud lebomlani. Erre a hasnyálmirigy is rosszul reagál, így még több inzulint termel, de a nagy hajtás következtében bizonyos idő után kimerül, tönkremegy. 
Az 1-es típusú diabétesz esetében immunrendszeri okok miatt károsodnak a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei,  ezért van szükség  annak a pótlására. 
Létezik terhességi diabétesz is, más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot a legtöbb esetben csupán a baba megszületéséig tart. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő.

Az inzulinrezisztencia

Manapság egyre gyakrabban olvashatunk, hallhatunk a kifejezésről, ám sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent. Az inzulinrezisztencia (IR) szintén a szénhidrát-anyagcsere zavara. Olyan állapot, amikor sejtjeink nem képesek felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Az inzulin fontos feladata, hogy a glükóz a sejtekbe beépülve energiához juttassa azokat.
Inzulinrezisztencia során a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ami a hasnyálmirigyet még több inzulin előállítására készteti. Egy idő után azonban a bétasejtek nem lesznek képesek kielégíteni a megnövekedett inzulin igényt, aminek nyomán a lebontatlan glükóz felhalmozódik a véráramban, és cukorbetegség kialakulásához vezet. Előfordulásában fontos szerepet játszhat a családi halmozódás, ha már volt a családban cukorbeteg, továbbá növeli a kialakulás kockázatát a stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás.

A cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegségnek tünetei sokáig nincsenek, jellemzően „csöndesen”, lappangva alakul ki. Az érintettek általában jól érzik magukat vagy csak nagyon enyhe a fáradékonyság. Az is előfordulhat, hogy maga a diabétesz hosszú évek óta fennáll már, amikor a diagnózis megszületik. Gyanakodni gyakran csak a szövődmények miatt szoktak rá, vagy csak egy rutin vérvétel során „véletlenül” fedezik fel a betegséget.
Az 1-es típusú diabétesznek viszont más tünetei vannak. Ebben az esetben a cukor a hiányzó inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben felszaporodik, majd a vesén keresztül távozik. Emiatt jelentkezik a betegség első tünete: a gyakori és bőséges vizeletürítés. Az elvesztett folyadékot pótolva a betegek nagyon sokat isznak, akár napi 4-5 literre is szükségük lehet. Mivel a sejtek az inzulin hiányában nem jutnak cukorhoz, az 1-es típusú diabétesznél a fogyás is beindul – annak ellenére, hogy az érintettek étvágya jó. A sejtek és azáltal a test éhezése fáradékonyságot, gyengeséget okoz, a betegek gyakorta aluszékonnyá válnak, nem tudnak figyelni, nem bírják a terhelést.