A chili mint gyógynövény

Több kutatás is bizonyságot tett már a chili jótékony hatásairól. Hatékonynak bizonyult a gyomorbántalmak esetében mint a gyomorgyulladás, a gyomorfekély vagy akár a gyomorrák kezelésében, mivel fokozza a vérkeringést a gyomorban ezáltal védve annak nyálkahártyáját. Emellett bizonyítottan fájdalomcsillapító hatású. Segít a fejfájás, az ízületi fájdalmak csillapításában gyulladáscsökkentő hatása miatt. 


A paprika kapszaicin tartalma emeli a testhőmérsékletet, mely fokozza a zsírégetést, felpörgeti az anyagcserét, ezáltal segíthet a testsúly csökkentésében. A vérkeringésre kifejtett hatása szabályozza a vérnyomásunkat is, így akár a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is van létjogosultsága. Külsőleg alkalmazva reumára, migrénre, fogfájásra is alkalmazhatjuk. A pikkelysömör kezelésében is hatásos eredményeket tudunk elérni.

Így mérik a paprika erejét

A chili paprikák erejének világában segítségünkre lehet a Scoville-skála. Ez egy olyan mérőszám mellyel a fűszerek, paprikák erősségét határozzák meg a növények erejét egymáshoz viszonyítva. A mértékegység tehát a Scoville, rövidítése SHU, amely egy nemzetközi egységre vonatkozik. Egy egyszerű példával élve amíg a közismert nevén zöld hegyes erős paprika 1500-2500 SHU körüli értéket tartalmaz, addig a zöld Jalapeno 6000-8000 SHU-t. A világrekorder paprikáknál, mint például Carolina Reapernél ez az SHU szám már elérheti a 2 milliót is.

A chili paprika számos tulajdonságával gazdagíthatja a mindennapjainkat. Mértékletes és ésszerű fogyasztásával egy változatos és egészséges életminőséget vihetünk be a mindennapjainkba.
A kapszaicintartalma mellett fontos megemlítenünk a paprika vitamintartalmát is, melyek fontosak lehetnek szervezetünk számára. Olyan vitaminokat tartalmaz mint az A-vitamin, B-vitamin és C-vitamin. Azonos mennyiségű paradicsommal ellentétben a paprika kilencszer annyi C-vitamint tartalmaz. Fontos azonban felhívni a figyelmet a mértékletes fogyasztásra.