#chilli

12 / 12 db bejegyzés — 1. oldal

A chili paprika jótékony hatással van az őszi depresszióra

A chili paprika jótékony hatással van az őszi depresszióra

Ahogy egyre kevesebb napfény ér bennünket ősszel, többségünk észreveszi, hogy energia szintje csökken. Reggelente nehezebben indulunk, napközben erősebb vágyat érzünk édes dolgokra, és általában kevésbé vagyunk jókedvűek. Testünk érzi a környezet változását, akkor is, ha tudatosan nem figyelünk rá. Konkrét biokémiai folyamatok indulnak be szervezetünkben, amint a napfény mennyisége visszaesik.

A chili természetes vércukorszint szabályozó hatása - új perspektívák a diabétesz megelőzésében

A chili természetes vércukorszint szabályozó hatása - új perspektívák a diabétesz megelőzésében

A cukorbetegség világszerte egyre több embert érint. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a diabéteszes betegek száma az elmúlt három évtizedben megháromszorozódott. Ebben a helyzetben különös jelentőséget kapnak azok a kutatások, amelyek természetes eredetű megoldásokat keresnek a betegség megelőzésére és kezelésének támogatására.

Miért bírják egyesek a pokoli csípőset is? A géneink döntik el!

Miért bírják egyesek a pokoli csípőset is? A géneink döntik el!

Bizonyára mindannyian ismerünk olyan embert, aki képes elrágni egy egész habanero paprikát anélkül, hogy egy cseppet izzadna, míg mások már egy kis cayenne borstól könnyes szemmel rohangálnak vízért. Sokáig azt hittük, hogy ez pusztán szokás vagy akaraterő kérdése. A genetikai kutatások azonban megdöbbentő felfedezésre vezettek: a chili tolerancia nagyrészt a DNS-ünkben van megírva.

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Boldog szeretnél lenni? Fogyassz rendszeresen csípős ételeket!

Bizonyára mindannyian ismerjük azt az embert, aki képtelen egy falat ételt is lenyelni anélkül, hogy valamilyen csípős szószt ne tenne rá. Talán Te is közéjük tartozol. És bár sokszor tréfásan "chili függőségről" beszélünk, a tudomány most bebizonyította: ez valóban biokémiai alapokon nyugvó jelenség. A csípős ételek fogyasztása olyan természetes boldogsághormonokat szabadít fel, amelyek hatása sokszor erősebb, mint bármilyen szintetikus hangulatjavító.

A chili megvédheti az agyunkat - új kutatások a Parkinson-kórról

A chili megvédheti az agyunkat - új kutatások a Parkinson-kórról

Amikor egy jó adag csípős ételt fogyasztunk, sokkal többet teszünk az egészségünkért, mint gondolnánk. A friss kutatások megdöbbentő összefüggést tártak fel a chili fogyasztása és az idegrendszer védelme között. A dél-koreai tudósok legújabb felfedezése szerint a kapszaicin, a chili égető hatásáért felelős vegyület, hatékonyan megvédheti az agyunkat a Parkinson-kór pusztításától.

A chili és a vérkeringés kapcsolata: Amit a tudomány igazol

A chili és a vérkeringés kapcsolata: Amit a tudomány igazol

A kapszaicin, a chili csípős hatóanyaga nem más, mint a növény évmilliók alatt kifejlesztett vegyi fegyvere, ami az emberi szervezetben gyógyszerként viselkedhet. Különösen a vérkeringési rendszerünkre gyakorolt hatása figyelemre méltó – de mit mond erről a legfrissebb tudomány, és hogyan alkalmazhatjuk ezt a tudást a mindennapokban?

Forró és tüzes és csípős

Forró és tüzes és csípős

A chilipaprikáról legtöbbünknek ezek a szavak jutnak eszébe. Jótékony hatásairól már kevesebb szó esik, pedig számos tekintetben segíti testünk egészséges működését. A paprika erősségéért és szervezetre gyakorolt hatásáért a benne rejlő kapszaicin a felelős, melynek mértéke annak erősségét is meghatározza.

  • «
  • 1