A Hartmann-háló a természetes földsugárzások egyik fajtája, amelyet egészségkárosító sugárzásként írhatunk le. A Hartmann-háló gömbszerűen sugárzik kifelé a földből, de a felszínre érve sávokra bomlik. Észak-Dél és Kelet-Nyugat irányú sávokról beszélhetünk, melyek hasonlóan helyezkednek el, mint a földrajzi vonalak, csak sokkal-sokkal sűrűbben. A sávok intenzitása a szélüknél a leggyengébb, középen, egy 25-30 cm szélességben pedig a legerősebb. Két sáv távolsága átlagosan 2-2, 5 m.

A földsugárzásokat a radiesztézia vizsgálja. A radiesztézia olyan emberre és a természetre ható sugárzásokat vizsgál, melyek fizikai műszerekkel nem kimutathatóak, vagy a szintjüket a műszerek nem mérik károsnak. Bár két magyar ember nevéhez fűződik a felfedezésük: Csalány Ferenc gépészmérnökéhez és dr. Hernádi Mihály orvoséhoz, akik egymástól függetlenül bukkantak rájuk, mégis egy harmadik emberről, Ernst Hartmann geobiológusról nevezték el őket, aki több, mint tíz évvel később írta le a jelenséget.
A Hartmann-hálók számos hatásra deformálódnak. Az erdőkben például a kereszteződések a fák középpontjába húzódnak. A csomópontok általában a talajból kiálló, vastag, magas tárgyakhoz „vonzódnak ”, de kisebb, oszlopszerű tárgyakhoz is, mint amilyen a forgószék rúdja. (Ez utóbbi a medencetájékon okozhat problémákat az embernek.) Lakásban a Hartmann-háló a falakkal párhuzamosan halad. A plafon befolyásolja a vízszintes részét: minél alacsonyabb a plafon, annál lejjebb tolja azt. A magasabb páratartalom erősíti a hatását. Van egy 24 órás ritmusa: délben leggyengébb a hatása, éjfélkor pedig a legerősebb. Frontátvonulásoknál a földre nézve függőleges sávok eldőlnek, így egy emberen, ha nem is áll sávban, mégis több sáv is áthaladhat. Sok ember számára ez megterhelő, és ez az egyik ok, amely a frontérzékenység mögött áll.
Az ősi bölcsesség ismerte a földsugárzásokat és hatásaikat, ezt régi szokásokból is ismerhetjük. Egy új ház elkészültekor például beengedték oda a macskát, és ahová feküdt, oda nem raktak ágyat. A macskák ősei ugyanis odúlakók voltak, a fák pedig a Hartmann-háló kereszteződéseit magukhoz vonzzák, így a macskák nemcsak bírják, de kedvelik is ezeket a hatásokat, töltődni tudnak belőle.
A sávokban és a csomópontokban való huzamosabb tartózkodás különböző betegségeket generálhat. A leggyakrabban ez alvás közben történik meg, hiszen az ágyban töltünk minden nap hosszú időt ugyanazon a helyen tartózkodva. A második legfontosabb helyszín a munkahely, ha az térben állandó helyre korlátozódik.
A lenti táblázat egy megfigyelések alapján összeállított, rövid tünettár, amely azt tartalmazza, mely esetekben érdemes a Hartmann-háló hatására gyanakodni.

A Hartmann-háló gyakran okoz gyulladásokat és idegrendszeri problémákat. Ezeken kívül gyanúra adnak okot: alvási nehézségek, kimerültség az alvás ellenére; ha egy tünet több személynél is megjelenik; nem szívesen tartózkodik valaki a lakásban, vagy azon belül egy helyen, annak ellenére, hogy szereti azt; a fájdalom, a probléma a test egy sávjában mutatkozik.
A földsugárzások között vannak úgynevezett intelligens földsugárzások, melyek jellemzője, hogy befolyásolhatóak, és ezek közé tartozik a Hartmann-háló is. Ez azt jelenti, hogy különböző eszközökkel megszüntethető, vagyis ki lehet tolni az adott területről. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a védelmi eszközök csak ideig-óráig működnek, tartós változást az életmód, életvitel változtatásával érhetünk el (erről később szót ejtünk). Az első számú védelem a semleges területek kijelölése a lakásban annak érdekében, hogy oda helyezzük az ágyakat. Bármilyen más módszer akkor jöhet szóba, ha ez nem lehetséges, de akkor sem minden esetben opció.
 Vannak passzív és aktív védelmek. A passzív védelem visszaveri, szétszórja vagy elnyeli a negatív sugárzást egy ideig: ilyen például a lefelé fordított tükör elhelyezése a sávban, vagy gesztenyét tenni az ágyba vagy a zsebünkbe és rendszeresen cserélni. Aktív módszerek: különböző kristályok pontos geometriai formában történő elhelyezése, ősi szakrális szimbólumok természetes anyagra festve és az ágy alá helyezve. A jól elhelyezett, megfelelő védelem sem hat örökké, néha csak néhány órán vagy napon át, sőt hosszú távon negatív hatású is lehet.
Az orgonazene, a harangozás, a közös ima, a meditáció, a szent énekek, a mantrázás, a hittel teli prédikáció kitolja a térből a Hartmann sugárzást, akár 80-90%-ban. 50-60%-ban a klasszikus zenei felvételek és a magyar népzene is ilyen hatású, szemben a durva hangzású zenékkel, melyek 200-300%-ban felerősítik a sugárzást.
A Hartmann-háló nagyon érzékenyen reagál a testi-lelki változásokra.  Az embert fájdalmak és betegségek generálása révén figyelmezteti, hogy valamely életterületen eljött az idő a változtatásra. Az intelligenciája abban is megmutatkozik, hogy ha egy lakótömböt vizsgálunk, akkor emeletenként máshol fut át a lakásokban, az ott élő emberek állapotától függően.
Ha egy lelki területen az ember letért az útjáról, az ahhoz a területhez tartozó szerv, szervrendszer energiája legyengül. Ekkor a Hartmann-sugárzás, akár sáv, akár csomópont a meggyengült részre húzódik és problémákat generál. Tehát előfordulhat, hogy még ha az ágyak ugyanott is helyezkednek el a különböző emeleteken, az egyik szinten a vesetájékon húzódik át a sáv, mert az illetőnek párkapcsolati gondja van, a következő emeleten mondjuk a térdnél, mert az ott lakónak az alázat területével kapcsolatos problémája van, a harmadik emeleten kikerüli a fekhelyet, mert ott egy kiegyensúlyozott lelkületű ember alszik. Emiatt az ágy áthelyezése sem nyújt kellő védelmet, ha nem kezdődik el vele párhuzamosan a testi-lelki problémák kezelése. Ha az ember nem változtat semmin, csak az ágyát helyezi arrébb, akkor „utánamehet” a Hartmann-sugárzás, akár pár nap múlva. A megfigyelések szerint manapság sokkal gyorsabban követi a Hartmann-sugárzás az embert, mint régebben. Ha bizonyos eszközökkel sikerül is kiszorítani, de nem változtat az ember az életén, akkor a képkeret, az asztalszél, vagy egyéb tárgyak amúgy nagyon gyenge sugárzása fog felerősödni, hogy jelzésként szolgáljon az embernek. A stresszes, kapkodó életvitel, az állandó panaszkodás és elégedetlenség rombolja az immunrendszert, és vonzza a Hartmann-sugárzást.
Ha az ember immunrendszere jól működik, és a gondolkodása pozitív, akkor a Hartman-háló elkerüli őt. Emiatt az elsődleges cél a testi-lelki tisztulás. Az egészséges életmód, a minél természetesebb táplálkozás, a rendszeres mozgás, a jó légzés és a szeretetteljes, önzetlen gondolatok, szavak, tettek segítik az immunrendszert. Ha az ember harmóniában van a négy életterülettel (természet, önmagunk, embertársak, természetfeletti), akkor a Hartmann-sugárzás elkerüli őt, sőt a fekhelyét még a távollétében is „tiszteletben tartja”.

Váradi Tibor
és Napfényes Gyógyközpont
munkatársai